Obama megvétózta a törvényt, ami alapján perelhetnék a terrorizmust támogató országokat

Barack Obama januárban leköszönő amerikai elnök megvétózta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a 15 ével ezelőtti, szeptember 11-i (9/11) terrortámadás áldozatainak hozzátartozói számára, hogy pert indítsanak a terrortámadásban bűnrészességgel gyanúsítható országok ellen. Ilyen ország elsősorban Szaúd-Arábia.

 

Az amerikai kongresszusnak most három kétharmados többséggel kel megtörnie a vétót, ha szeretné életbe léptetni a törvényt. Ehhez azonban mindkét kamara jóváhagyása szükséges, amire Obama hivatalba lépése óta nem volt példa.

 

Az amerikai elnök azzal indokolta döntését, hogy a jogszabály súlyosan megsérti a nemzetközi jogot, miszerint egy országban nem lehet pert indítani egy másik, szuverén ország ellen. Obama szerint a Törvény a terrorizmus támogatói elleni igazságszolgáltatásról (JASTA) sérti az USA nemzetközi érdekeit.

 

A jogszabály lehetővé tenné az 9/11-ben elhunytak családtagjainak, hogy amerikai bíróságokon pereljék be például Szaúd-Arábiát. A New-York-i Ikertornyok (WTC) és a Pentagon elleni terrortámadást kivitelező 19 terroristából 15 szaúdi állampolgár volt.

 

Az érem másik oldala, hogy Szaúd-Arábia az amerikai államadósság egy jelentős részét birtokolja – 750 milliárd dollár összértékben. Rijád meg is fenyegette Washingtont, hogy ha elfogadja a törvényjavaslatot, kivonja tőkéjét az amerikai piacról.

 

Korábbi írásunk erről a témáról itt.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókp: Hirado.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »