Obama közös aggódást tartott Skandináviával a Fehér Házban – az oroszoktól kell félni, akik miatt nem is telepítenek rakétákat

Obama közös aggódást tartott Skandináviával a Fehér Házban – az oroszoktól kell félni, akik miatt nem is telepítenek rakétákat

Barack Obama amerikai elnök pénteken Norvégia, Finnország, Svédország, Izland és Dánia vezetőit fogadta a Fehér Házban, s miközben az együttműködés példás partnereiként méltatta őket, a megbeszélések végeztével kiadott közös közleményben a résztvevők aggodalmukat hangoztatták az orosz politika fenyegető jellege miatt.

Barack Obama szerint ezek az északi országok modellt kínálnak az együttműködésre, és – mint az elnök fogalmazott – "valós súlyukat felülmúló befolyásuk van", elsősorban humanitárius és környezetvédelmi ügyekben. "A világ még biztonságosabb és még sikeresebb lenne, ha több olyan partnerük lenne, mint ezek az országok" – mondta Obama.

A Fehér Házban tartott csúcstalálkozó témája a migránsok beözönlése Európába, az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc támogatása és Oroszország politikája volt, amelyet az északi országok és a Baltikum államai feszülten figyelnek. A csúcstalálkozón részt vevő országok közül Finnországnak 1300 kilométeres határa van Oroszországgal.

A tanácskozás utáni közös közleményben a politikusok leszögezték: aggasztó Oroszország "megnövekedett katonai jelenléte a térégben" és elítélik Moszkva "provokációit". A résztvevők ugyanakkor hangsúlyozták az Oroszországgal folytatandó párbeszéd fontosságát, és kifejezték abbéli eltökéltségüket, hogy támogatják Ukrajnát Moszkva "destabilizáló" tevékenységével szemben. Egyúttal leszögezték azt is, hogy amíg Moszkva nem tartja be teljes egészében a minszki egyezményben foglaltakat, addig szó sem lehet az Oroszország elleni szankciók feloldásáról.

A csúcstalálkozó helyi idő szerint este díszvacsorával ér véget. Hasonló csúcsértekezletet 2013 őszén a svéd fővárosban, Stockholmban tartottak.

(MTI)

Putyin: Oroszországnak érdemben kell válaszolnia a Romániába telepített amerikai rakétavédelmi rendszerre

Ezek a fránya ruszkik nem hajlandók elhinni, hogy nem ellenük irányul a köréjük telepített amerikai rakétarendszer

Reméljük, nem lesz kötelező ezt is elhinni: Amerika az "iráni rakétafegyverek" miatt telepített rakétapajzs-elemeket Romániába


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »