Obama is méltatta a 87 évesen elhunyt Elie Wieselt

87 éves korában elhunyt Elie Wiesel holokauszttúlélő és Nobel-békedíjas amerikai zsidó író – közölte szombaton az izraeli Jad Vasem Holokauszt Emlékközpont.

Az 1928-ban Máramarosszigeten született Wiesel magyarul is kitűnően megtanult, és gyerekként rajongott a magyar kultúráért. „A Jad Vasem gyászolja a holokauszttúlélő, Nobel-díjas elismert írót, Elie Wieselt” – írta Twitter-fiókjában a jeruzsálemi múzeum.

Wiesel 57 könyvet írt, leghíresebb műve Az éjszaka, amely a náci koncentrációs táborokban szerzett élményein alapul. A Nobel-békedíj odaítélésekor a norvég Nobel-díj-bizottságaz „emberiség hírvivőjének” nevezte, megjegyezve, hogy a „Hitler haláltáboraiban történt teljes megalázottság megtapasztalásának és az emberiesség semmibe vevésének” feldolgozására irányuló küzdelmei, valamint a „béke érdekében végzett gyakorlati munkája” mind „a béke, a jóvátétel, a megbékélés és az emberi méltóság” erőteljes üzenetét közvetíti az emberiség felé. Wiesel használta először a „holokauszt” kifejezést a mai értelmében.

Az elhunyt írót az amerikai elnök és vezető politikusok méltatták. „Korunk egyik legnagyobb erkölcsi tekintélye és sok tekintetben a világ lelkiismerete volt. Elie nemcsak a világ legkiemelkedőbb holokauszttúlélője, hanem maga az élő emlékezet volt” – idézte Barack Obamát a Fehér Ház által kiadott közlemény. Az elnököt sajtóhírek szerint személyes jó viszony is fűzött Wieselhez, a többi között hangsúlyozta.

Személyes hangot megütve, szintén közleményben méltatta Wieselt Joe Biden alelnök. „Elie elültette a lelkemben azt a soha nem múló kitartást, hogy minden következő nemzedéknek pontosan megtanítsuk, mi történt, hogy soha ne feledhessük el a Soá rémségeit. Elie egész élete arról szólt, hogy bizonyos legyen benne: mindannyiunk szívében ott rejtezik az ígéret, hogy – soha többé”. Paul Ryan, a képviselőház republikánus párti elnöke szerint Wiesel „megtanította nekünk, hogy soha nem szabad feladni az emberiességet. Legyen áldott az emléke!”.

Az MTI tájékoztatása szerint a főbb amerikai televíziós csatornákon és az amerikai közszolgálati rádióban (NPR) szintén megemlékeztek Elie Wieselről, többnyire részletes portréval, vagy korábbi interjúinak újbóli bejátszásával.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »