Obama: Hazugság, hogy az USA tudott a puccsról

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke határozottan tagadta, hogy országának bármilyen köze lenne az egy héttel ezelőtti törökországi puccskísérlethez.

Obama pénteken sajtótájékoztatón közölte, hogy a hét elején telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, és értésére adta, hogy Washingtonnak nem volt előzetes tudomása a sikertelen katonai államcsínykísérletről.

„Teljesen hamis minden olyan híresztelés, miszerint volt bármiféle előzetes értesülésünk a puccskísérletről. Ugyanígy hazugság, hogy az Egyesült Államoknak bármilyen köze lett volna a puccshoz, és hazugok azok az állítások is, melyek szerint nem támogatjuk minden erőnkkel a török demokráciát” – mondta Obama, hozzátéve, hogy az ilyen híresztelések veszélybe sodorják az Egyesült Államok állampolgárait török földön és gyengíthetik Washington és Ankara létfontosságú szövetségét.

A Washingtont vádoló török híreszteléseket részben az táplálja – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség –, hogy az Egyesült Államokban él önkéntes száműzetésben a török Fethullah Gülen muszlim hitszónok, akit Recep Tayyip Erdogan és más török tisztségviselők már a múlt hét végén megvádoltak a puccskísérlet előkészítésével.

Gyanúsítgatás

Süleyman Soylu török munkaügyi miniszter egyenesen azzal gyanúsította meg Washingtont, hogy támogatta a puccskísérletet.

Gülen következetesen tagadja, hogy köze lett volna a puccskísérlethez, a The New York Times című amerikai napilapnak adott interjújában pedig azt mondta, hogy akár Erdogan is állhat a történtek mögött, ahogy az ellenzék vagy a nacionalisták.

Ankara Gülen kiadását kéri az Egyesült Államoktól. Obama pénteken megismételte, hogy a kiadáshoz előbb a török kormánynak bizonyítékokkal kell szolgálnia arra, hogy Gülennek szerepe volt a puccsban, majd pedig az amerikai joghatóságok áttekintik ezeket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »