Obama fenyegetésnek szánt érvet kínál a Brexit mellett: a kilépéssel még sokáig megúszhatják a TTIP-t a britek

Obama fenyegetésnek szánt érvet kínál a Brexit mellett: a kilépéssel még sokáig megúszhatják a TTIP-t a britek

Az amerikai elnök szerint tíz évig is eltarthat a külön brit-amerikai kereskedelmi megállapodás kidolgozása, ha Nagy-Britannia a brit EU-tagságról júniusra kiírt népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból.

Barack Obama kétnapos londoni látogatásának végén interjút adott a BBC televíziónak. A vasárnap hajnalban előzetesen közzétett interjúrészletben Obama kijelenti: az Egyesült Államok nem hagy fel azzal a céljával, hogy kereskedelmi egyezséget kössön legnagyobb kereskedőpartnerével, vagyis az európai piaccal, de öt vagy akár tíz évbe is beletelhet, mire "sikerül valamit összehoznunk".

Nagy-Britannia viszont nem tudna gyorsabban eredményre jutni az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokon, mint az Európai Unió – tette hozzá az amerikai elnök.

Az amerikai elnök ezzel alig burkoltan a Brexit-pártiaknak, vagyis a brit EU-tagság feladásáért kampányoló tábornak üzent. A Brexit támogatói ugyanis rendszeresen azzal érvelnek, hogy Nagy-Britannia könnyűszerrel köthetne kétoldalú megállapodásokat fő kereskedelmi partnereivel, köztük az Egyesült Államokkal, ha kilépne az EU-ból.

Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere – a Brexit-tábor egyik legbefolyásosabb tagja, aki a brit sajtó egyöntetű véleménye szerint a következő, 2020-as választásokon a miniszterelnöki tisztségért már nem induló David Cameron egyik legesélyesebb utódjelöltje – Obama szavaira reagálva kijelentette: Nagy-Britannia az utóbbi 43 évben sem kötött kereskedelmi megállapodást az Egyesült Államokkal, és ennek oka éppen a brit EU-tagság. Johnson ezzel arra utalt, hogy Nagy-Britannia 43 éve, 1973-ban csatlakozott az EU elődszervezetéhez.

(MTI)

Több mint 25 ezren tüntettek Hannoverben a TTIP ellen

Drámaian csökken a TTIP támogatottsága, csúcson az AfD, miért olyan büdös a zsidó? – Lovas István nemzetközi lapszemléje


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »