Obama fatális tévedése és egy ország lángba borult

Obama fatális tévedése és egy ország lángba borult

Barack Obama amerikai elnök vasárnap a Fox News-nak adott interjújában elismerte, hogy az elmúlt nyolc év legnagyobb hibája részéről a líbiai válság kezelése volt, amikor az USA által támogatott szövetségesek megbuktatták a líbiai diktátort, Moammer Kadhafit 2011-ben. Az ezt követő hatalmi vákuumban tudott megerősödni a Daesh terrorkalifátus olyannyira, hogy már Európát fenyegetheti, de a szövetségesek csak a hatalom megszerzésére és a természeti erőforrások kihasználására törekedtek. Jó, mondhatjuk, még egy amerikai elnök is beismeri fatális tévedését, milyen szép, meg jó, de azért vannak, akik ennél jóval kritikusabb hangot ütnek meg. Mark Glenn idahói elemző feketén-fehéren leszögezte, hogy az amerikai elnök több ezer líbiai haláláért felelős, hiszen ő hozta meg a döntést, hogy katonai beavatkozásra van szükség az észak-afrikai országban.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Mint ismeretes, 2011 márciusában az Amerikai Egyesült Államok által vezetett koalíció, közte az Egyesült Királyság és Franciaország rakétákat és légicsapásokat indított Líbia ellen, hogy segítse kiszorítani a hatalomból Moammer Kadhafi líbiai elnököt és támogasson egy országos felkelést. A nyugati beavatkozásnak köszönhetően a Kadhafival szemben álló erők még abban az évben elfoglalták a fővárost, Tripolit, és Kadhafi előbb fogságba került, majd ki is végezték.

A nyugati beavatkozás azonban nem hozta el a békét az észak-afrikai országban, a Kadhafi halálát követő hatalmi vákuumot különböző militáns csoportok töltötték ki, amelyek közül legjelentősebb volt az Iszlám Állam terrorkalifátus országos előretörése, amely számos, máig Európára ható probléma előidézője.

Mark Glenn Obama megnyilvánulásával kapcsolatban kifejtette, hogy most próbálja magát felmenteni és a tudatlan szerepében tetszelegni, pedig a valóság az, hogy Obama és katonai tanácsadói pontosan tudták, hogy mi fog történni Líbiában. Ezért valószerűtlen az az elképzelés, hogy Obama nem látta a jövőt – fogalmazott Mark Glenn. Az idahói elemző továbbá azt állította, hogy az amerikai kormány két legyet egy csapásra politikája megnyilvánul Líbiában is. Egyrészt a Daesh takfiri terrorcsoport “táplálása” az országban, és ezen fegyveresek kihasználása, hogy nyugati és izraeli érdekeit nyomatékosítsák a régióban.

Mark Glenn leszögezte: Obama nem csupán egy helytelen döntést hozott, hanem több ezer ártatlan ember halálát okozta Líbiában, ezért mindenképpen bűnös a líbiai és azon kívül az egész térségbeli válságban.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »