Obama és DiCaprio együtt küzd a klímaváltozás ellen

Obama és DiCaprio együtt küzd a klímaváltozás ellen

Az Oscar-díjas Leonardo DiCaprio hétfőn egy fehér házi rendezvényen Barack Obama amerikai elnök elkötelezettségét dicsérte a klímaváltozás elleni küzdelemben. Obama „többet tett az éghajlati válság megoldásáért, mint bárki más a történelemben” – mondta a színész, akinek klímaváltozással foglalkozó új dokumentumfilmjét is levetítették.

A klímaváltozásról szóló kerekasztalt, amelyen Obamán és DiCaprión kívül a kérdés egyik szakértője, Katharine Hayhoe is részt vett, a Fehér Házban először megrendezett South by South Lawn fesztiválon tartották meg.

Obama elmondta, hogy a világ egyelőre rosszul áll a globális felmelegedésre adott válaszok terén, de hozzáfűzte: „a jó hír, hogy még mindig átmehetünk a vizsgán”.

A vitát követően DiCaprio Before the Flood (Özönvíz előtt) című dokumentumfilmjét láthatták a megjelentek. A filmben mások mellett az amerikai elnök, Pan Gimun ENSZ-főtitkár és Ferenc pápa is megszólal a klímaváltozással kapcsolatban. Az alkotás a szeptemberi torontói filmfesztiválon debütált.

„Aki nem hisz a klímaváltozásban, az nem hisz a tényeknek, a tudománynak és az empirikus igazságoknak, és annak szerintem nem szabad megengedni, hogy közhivatalt vállaljon” – fogalmazott DiCaprio a klímaszkeptikus Donald Trump republikánus elnökjelöltre utalva. A rendezvényen ugyanakkor sem a demokrata jelölt Hillary Clinton, sem Trump neve nem hangzott el.

A fesztiválon diákfilmeket is vetítettek, művészi post-it falat és legószobrokat mutattak be, továbbá a sérült embereket segítő technológiából és az élelmiszer-tudomány vívmányaiból láthattak ízelítőt a meghívottak.

A South by South Lawn egész programját átszőtte a zene. A rendezvény fellépői között volt a Lumineers, az énekes-dalszerző Gallant, a Black Alley és Bev Bond.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »