Obama: az adóelkerülés globális probléma

Globális problémának mondta az adóelkerülést Barack Obama kedden, és egyúttal nemzetközi összefogást sürgetett. Az amerikai elnök váratlanul jelent meg szóvivője szokásos napi sajtótájékoztatóján, hogy kifejtse álláspontját a Panamából kiindult offshore-botrányról.

Az elnök szerint bár az offshore-adórendszerek nem törvényellenesek, mégis gondot jelentenek világszerte, mert kihasználják az egyes országokban – így az Egyesült Államokban is – meglévő szabályozási hiányosságokat, kiskapukat.

Ez volt az első alkalom, hogy Obama reagált a Panamából indult és jószerével az egész világot megrázó botrányra.

Az elnök alattomosnak nevezte az offshore-pénzkihelyezéssel történő adóelkerülést, és emlékeztetett arra, hogy ez a kérdés számtalanszor felmerült a G7-es és a G20-as országcsoport csúcstalálkozóin is. Úgy vélte, hogy bizonyos előrehaladás tapasztalható is a különböző országok pénzügyi igazgatásának nemzetközi összehangolásában, együttműködésében.

“Az egyik legnagyobb gondunk éppen az, hogy ezeknek a pénzügyi műveleteknek jó része törvényes” – fogalmazott Obama, s hangot adott – immár nem először – azon meggyőződésének, hogy az Egyesült Államokban is be kell zárni azokat a jogi kiskapukat, amelyek lehetővé teszik az “adóoptimalizáló” cégeknek az offshore ügyleteket. “Nem szabadna megengednünk, hogy az adó elkerülése jogszerű lehessen” – fogalmazott.

Az elnök ugyanakkor üdvözölte Jack Lew pénzügyminiszter hétfői döntését, miszerint új szabályzókat léptetnek életbe, hogy gátat szabjanak a nagyvállalatok adóelkerülési gyakorlatának. Ennek következtében ugyanis az államkincstár – a Fehér Ház becslései szerint – évente mintegy tízmilliárd dollártól esik el.

“Egyedül a kongresszus biztosíthatja, hogy valamennyi törvényi hiányosságot felszámoljunk” – mutatott rá az amerikai elnök.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »