Obama aggodalmát fejezte ki Trump miatt

Obama aggodalmát fejezte ki Trump miatt

Barack Obama aggódik a Republikánus Párt jövője miatt. Ezt a demokrata párti amerikai elnök jelentette ki egy talk show-ban azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump lesz a republikánusok elnökjelöltje. Úgy fogalmazott: ez az ország akkor működik, ha két olyan párt van, amely komoly, és megpróbálja megoldani a problémákat. Hillary Clintont, a demokraták jelöltjét viszont dicsérte Obama.

„Segítségetekkel egy mérföldkőhöz értünk. Nemzetünk történetében először fordul elő, hogy egy nőt jelöl egy nagy párt az Egyesült Államok elnöki posztjára.”

Így ünnepeltette magát Hillary Clinton, miután gyakorlatilag biztossá vált: ő lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje az amerikai elnökválasztáson. Bár Clintonból hivatalosan csak a demokraták júliusi konvencióján lesz jelölt, a napokban behozhatatlan előnyre tett szert riválisával, Bernie Sandersszel szemben. A szuperdelegátusok ugyanis a sajtó útján már hétfőn a támogatásukról biztosították, kedden pedig New Jersey-ben és több más államban is győzelmet aratott.

Bár Sanders hivatalosan még mindig nem lépett vissza, szerdán visszatért szülővárosába, Burlingtonba, és már aligha tudja megakadályozni Clinton győzelmét.

A leköszönő elnök, a demokrata párti Barack Obama méltatta Clintont egy szerda esti talk show-ban. Obama szerint Clinton lefegyverzően okos, kemény, és szívén viseli a dolgozó emberek gondjait. Az elnök ugyanakkor Sanderst is dicsérte.

– A héten kiderült, hogy valószínűleg Hillary lesz a demokraták elnökjelöltje. Beszélt vele utána, igaz?
– Igen.
– Beszélt vele a kampány közben is? Kértek öntől tanácsot?

– Beszéltem Hillaryval és Bernie-vel is a kampány bizonyos pontjain. Nem tudom, hogy kérnek-e tőlem tanácsot, én mindenesetre adok nekik. De tudja, mit gondolok? Nagyon egészséges dolog volt a Demokrata Párt számára ez a verseny. Bernie Sanders hatalmas energiákat mozgósított, új ötleteket hozott, és kihívást jelentett. Ez jobb jelöltté tette Hillaryt.

Barack Obama szólt a republikánusok elnökjelöltjéről, Donald Trumpról is, és ezúttal is kiosztott neki egy fricskát.

– Ön szerint a republikánusok elégedettek a választásukkal?
– Mi elégedettek vagyunk. De azt nem tudom, hogy ők hogyan érzik magukat. Tudja, mit gondolok? Ez túl könnyű volt, de az az igazság, hogy aggódom a Republikánus Párt miatt.

Trump már korábban elérte a szükséges delegátusi támogatást, miután egymás után aratta a győzelmeket a tagállamokban. A végső szót azonban itt is csak a párt júliusi konvenciója mondja ki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »