Obama a sor végére állítja a briteket, ha kilépnek

Obama a sor végére állítja a briteket, ha kilépnek

Az igencsak rossz és a nagyon-nagyon rossz közötti skálán fog mozogni Nagy-Britannia az Európai Unióból való távozás után. Ezzel ijesztgette a múlt héten az uniós népszavazás előtt a brit választópolgárokat a Nemzetközi Valutaalap elnöke. Az IMF vezetője ezzel a brit kormányt kívánta támogatni, de „besegített” a londoni vezetésnek az amerikai elnök is.

„A Nemzetközi Valutalap figyelmeztetései, amelyeket a Bank of Englandnek küldött az utóbbi hetekben, nagyon világosan jelezték, hogy a gazdasági érvek vitathatatlanul léteznek. Nagy-Britannia rosszabb helyzetbe kerül, ha kilép az Európai Unióból, a brit családoknak kevesebb pénzük lesz háztartásonként mintegy 4300 fonttal. Az Európai Unióból való kilépés egyirányú jegy a szegényebb Nagy-Britanniába” – mondta George Osborne.

A kilépés mellett leginkább a külsőségekre keveset adó Boris Johnson volt londoni polgármester kampányol, aki legutóbb lyukas cipőben jelent meg egy összejövetelen, ami persze nem azt jelenti, hogy a távozás után a briteknek új cipőre sem telik. Ő éppen a jobb élet reményében szólítja fel a kilépésre a briteket.

„Azt mondom nektek, hogy ha a kilépésre szavazunk június 23-án, akkor visszavesszük az ellenőrzést az ország, a brit demokrácia és az ország gazdasága felett, és akkora lépést tehetünk előre, úgy fejlődhetünk és virágozhatunk, mint még soha eddig. Hát akkor gyerünk, emberek!” – így Boris Johnson, volt londoni polgármester.

A maradás melletti kampányba a nemrég Nagy-Britanniában járt amerikai elnök is beszállt, Barack Obama ugyanis egy interjúban nem zárta ki, hogy a britek a sor végére kerülhetnek az Amerikával folytatott kereskedelmi tárgyalások során.

„Lehet, hogy hátrébb kerülhet a brit–amerikai kereskedelmi megállapodás, mert a figyelmünk középpontjában a nagy tömbbel, az Európai Unióval folyó tárgyalások vannak, hogy készen legyünk a kereskedelmi szerződéssel. Ezért Nagy Britannia a sor végére kerül” – figyelmeztetett Obama.

Közben a távozás mellett kampányolva több száz brit üzletember írta alá azt a felhívást, amely szerint az EU-szabályozások rontják a brit versenyképességet, ezért szerintük ki kellene lépni a közösségből.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »