Ő lett Róma első női főpolgármestere

Ő lett Róma első női főpolgármestere

Elvesztette Rómát a kormányzó Demokrata Párt. Az olasz fővárosban a szavazók kétharmada az Öt Csillag Mozgalom jelöltjére szavazott, így Virginia Raggi lett az új főpolgármester. Pártja nem támogatja az olimpia megrendezését, az új polgármester azonban erről a kérdésről még nem nyilatkozott.

A szavazók leváltották a Demokrata Pártot. Ezzel a szalagcímmel jelent meg az egyik olasz napilap, a Hír TV által megkérdezett szakértő szerint ugyanakkor az alulról szerveződő Öt Csillag Mozgalom sem rövid, sem középtávon nem lesz kormánypárt. „Az Öt Csillag Mozgalom legnagyobb kihívása ahhoz, hogy ők kormányozni tudjanak, és a parlamentben többségbe kerüljenek, és kormányt tudjanak alakítani az, hogy ők nem koalícióképesek. Az egyik fő sarokpontja az Öt Csillag Mozgalom politikájának az a jelenlegi politikai elittel való szembefordulás, és ez az a politikai magatartás, ami lehetetlenné teszi, hogy ők a baloldallal és jobboldallal koalíciót kössenek. Ahhoz viszont nincs elegendő támogatottságuk, hogy önállóan kormányt tudjanak alakítani” – fogalmazott Mandák Fanni Olaszország-szakértő.

Az olasz főváros vetélytársa lehet az olimpia megpályázására készülő Budapestnek, az önkormányzati választások után azonban a helyzet változhat, az Öt Csillag Mozgalom ugyanis nem támogatja az olimpiát. „Alapvetően nem támogatják az olimpia rendezését, nyilván ennek költségvonzata, hatalmas költségvonzata miatt. Az Öt Csillag Mozgalom kifejezetten egy minimál költségvetésre törekszik, és emiatt nem támogatja, de az hogy az újonnan megválasztott polgármester asszony végül hogyan teszi le ebben a kérdésben a voksát, erről még túl korai lenne nyilatkozni” – tette hozzá Mandák Fanni.

A hétvégi olaszországi helyhatósági választások egyúttal a jobbközép kudarcát is hozták: a betegeskedő Silvio Berlusconi híveinek nem sikerült nyerniük egyik nagyvárosban sem.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »