Nyúlnagyhatalom vagyunk, mégsem eszünk eleget

A nyúlhús fogyasztását népszerűsítő rendezvények, látványfőzés és kóstolók is lesznek a júniusban indult országos kampány keretében – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn, nyilatkozatát pedig az MTI is idézte.

Az államtitkár szerint átalakult a nyúltenyésztés szerkezete Magyarországon, ma már csak üzemi körülmények között folyik a tenyésztés. Európában Magyarország a legnagyobb nyúlexportőr, ugyanakkor a hazai fogyasztás visszaesett, becsült fejenként 2-3 dekagramm évente, míg például a mediterrán országokban meghaladja a 2 kilogrammot is.

A kampány keretében felhívják a figyelmet az egészséges, nagy fehérje- és alacsony zsírtartalmú, sokféleképpen elkészíthető húsfélére. Hangsúlyozta, a nyúlhús a 21. század fehérjeforrása, írja 

Nagy István kitért arra, hogy a kampány keretében a háztáji nyúltenyésztés újraindítását is szeretnék népszerűsíteni. Az állat gyors reprodukciós képessége is lehetővé teszi, hogy fontos szerepe legyen az önellátásban, a szegénység felszámolásában vidéken – fogalmazott az államtitkár.

A kampány indulásáról korábban lapunk is beszámolt, nyúlhúsos lelkesítés megnyitója rendkívül színesre sikeredett. A TV Paprika képernyőjéről is ismert Bede Róbert készített belőle ételeket, aki saját honlapján „a mai napig rendkívül büszke arra, hogy szakács lehet”, és már két éve annak, hogy mesterszakácsvizsgája is van.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »