Nyugatra költözik át az Iszlám Állam?

Nyugatra költözik át az Iszlám Állam?

Az Iszlám Állam a szíriai és iraki háború helyett egyre inkább a terrorakciókra összepontosít, és pénzük nyugatra menekítését is megkezdték – írja a Globoport az ENSZ jelentését idézve.

Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára csütörtökön tette közzé a dokumentumot, amelyben többek között arra figyelmeztetnek: az elmúlt egy év európai és amerikai támadásai abba az irányba mutatnak, hogy az IÁ közel-keleti dzsihadista hadseregből egyre inkább

globális terrorszervezetté

válik. Csak az elmúlt hat hónapban 11 országban hajtottak végre merényleteket, több mint 500 ember életét kioltva. És ebben az összesítésben nincsenek benne azok az államok, ahol az IÁ harctéren is hadat visel: Líbia, Jemen, Irak és Szíria.

A jelentés szerint komoly veszélyt jelentenek az Iszlám Állam Európába visszatérő “kiábrándult” harcosai is, akik ugyan a gépfegyvert szögre akasztották, de terrorcselekmények elkövetésére sokszor rávehetők. Az ENSZ rámutat: a szervezet egyre fontosabbnak tartja a nyugaton működő sejtjeit, és, ahogy egyre több vereséget szenvednek el Szíriában és Irakban,

vagyonának egy részét is hozzájuk menekíti ki.

Az IÁ nem csak katonai, de gazdasági szempontból is kezd megroggyanni, a nemzetközi koalíció, és elsősorban az orosz légierő csapásai miatt kőolaj kitermelő és értékesítő kapacitása nagyjából a felére csökkent. Ám a jelentés szerzői hozzáteszik azt is: még így se látni nyomát annak, hogy jelentős hiányt szenvednének fegyverekben és lőszerben.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »