Nyomoznak Mikola ügyében

Költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást rendelt el a IX. kerületi ügyészség Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára ügyében, akiről a 24.hu írta meg, hogy a 2011–2014 közötti nagyköveti fizetése mellett megtartotta magának a minisztérium által a felesége után kiutalt pótlékot is – értesült lapunk. Az ügyben Tényi István Fidesz-tag tett feljelentést, a nyomozást pedig az ügyészség döntése értelmében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folytatja le.

Mikola István korábbi felesége a külügyi tárcának jelezte, nem kapta meg a neki járó havi 1600 eurós, vagyis körülbelül félmillió forintos apanázst. Fülemen Róza a 24.hu cikke szerint nyugdíjba vonulása miatt kérte a diplomatafeleségként töltött időszak elismerését. Levelében azt írta, hogy Mikola István OECD-nagyköveti kinevezése miatt kénytelen volt minden pénzkereső tevékenységét feladni, s három éven keresztül saját megtakarításaiból fizette a magyarországi járulékokat. Ugyanakkor a diplomatafeleségként neki járó pótlék közben teljes egészében volt férjének nyugdíjalapját növelte, aki ekkor több mint 5000 eurós havi javadalmazást kapott. A portál megkereste az államtitkárt is a párizsi pénzekről érdeklődve, ám Mikola István azt üzente, hogy a volt feleségével kapcsolatban semmilyen üggyel nem akar foglalkozni, és semmilyen állításra nem reagál.

Hírdetés

Nem ez az első különös eset Mikola Istvánnak és feleségének válásával kapcsolatban. Tavaly derült ki, hogy az államtitkár válóperes ügyvédje szerezte meg a Mikolát is fenyegető banki követelést. Ettől kezdve a válóperes ügyvéd szorongathatja a bedőlt svájci frankos hitellel a volt feleséget és annak gyerekét. Az asszony ezért az ügyvédi kamarához fordult, ugyanis korábban neki is dolgozott az ügyvéd, így pontos információi lehettek anyagi helyzetéről.

Szintén tavaly történt, hogy a volt feleség lopásért feljelentette exférjét, mert párizsi tartózkodásuk alatt eltűnt egy tízmilliós értékű antik bútorkollekció, amit Budapesten Mikola családjánál helyeztek el. A jelenlegi államtitkár vagyonnyilatkozataiban feltüntetett ingatlanokról pedig az derült ki, hogy korábban a felesége birtokában voltak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017. 02. 25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »