Nyomoznak a magyarellenes kárpátaljai megnyilvánulások miatt

Nyomoznak a magyarellenes kárpátaljai megnyilvánulások miatt

Nyomozást kezdett a Kárpátalja megyei ügyészség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kárpátaljai főosztálya a szélsőséges ukrán szervezetek március 13-ai ungvári felvonulásán tapasztalt magyarellenes megnyilvánulások ügyében.

A Jobb Szektor (Pravy Sektor) nevű radikális mozgalom aktivistáinak egy korábbi kijevi tüntetése kormányellenes tiltakozáson Fotó: Roman Pilipej / MTI / EPA

A vizsgálat megindításáról Volodimir Janko megyei ügyész tájékoztatott azt követően, hogy a Kárpátalja megyei tanács magyar frakciója és képviselői a testület csütörtöki ülésén felszólították a rendvédelmi szerveket, hogy vizsgálják ki az ukrán nacionalista szervezetek hétvégi ungvári fáklyás felvonulásán elhangzott magyarellenes felhívásokat. A megmozduláson történteket – számos képviselővel együtt – elítélte Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója, aki szerint a hasonló megnyilvánulások lejáratják Kárpátalját és eltávolítják Ukrajnát Európától, adta hírül a Mukachevo.net munkácsi hírportál.

A jelentés szerint a megyei tanács ülésén felolvasták a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nyilatkozatát, amelyben a szervezet aggodalmát fejezte ki az ukrán nacionalista szervezetek aktivistáinak a kárpátaljai nemzetiségek közötti béke megbontására irányuló cselekedetei miatt. A KMKSZ is kérte a rendvédelmi szervektől az ügy kivizsgálását – olvasható a cikkben.

Vasárnap Ungváron több paramilitáris szervezet, köztük a kárpátaljai Karpatszka Szics, a Jobb Szektor, az Azov és Ajdar terepszínű katonai uniformist viselő mintegy száz aktivistája fáklyás felvonulást tartott abból az alkalomból, hogy Huszton 1939. március 15-én kiáltották ki a néhány napig létező Kárpát-Ukrajna államot. Az UNN ukrán hírügynökség portálján szerdán közzétett, de időközben levett videofelvétel tanúsága szerint az Ungvár belvárosában álló Petőfi-szobor mellett elvonuló szélsőjobboldaliak egyebek mellett azt skandálták: késhegyre a magyarokkal. A megmozduláson határozott fellépést ígértek a Kárpátalját Ukrajnától „elszakítani szándékozó magyar szeparatistákkal” szemben.

Az UMDSZ is elítélte a történteket

Elítélte az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) az ukrán nacionalista szervezetek március 13-i ungvári felvonulásán történt magyarellenes megnyilvánulásokat. A szövetség hangsúlyozta, hogy ez a megnyilvánulás még az utóbbi időszakot jellemző számos szélsőséges közéleti esemény ismeretében is megdöbbentő, hiszen Ukrajna nyilvánosan elkötelezte magát az európai integráció, a demokrácia, az emberi jogok tiszteletben tartása mellett.

Az UMDSZ megjegyezte: mindez olyan időszakban történt, amikor „a kárpátaljai magyarság teljes mellszélességgel kiállt Ukrajna állami szuverenitása mellett, Magyarország anyagi lehetőségeit jelentősen meghaladó forrásokat rendelt a kárpátaljai magyar és nem magyar intézmények, szervezetek, szociálisan rászoruló emberek megsegítésére”. Felhívta az ukrajnai rendvédelmi szerveket, maradéktalanul vizsgálják ki a bűncselekményt, és vonják felelősségre az azért felelős személyeket.

MTI / MNO

The post Nyomoznak a magyarellenes kárpátaljai megnyilvánulások miatt appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »