Nyomozás indult a balatonfenyvesi kikötő ügyében

Nyomozást indított a rendőrség a balatonfenyvesi vitorláskikötő-építés ügyében, miután az LMP a közelmúltban két feljelentést is tett. A polgármester szerint hisztériakeltés folyik.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a napokban eljárást indított a balatonfenyvesi kikötőépítéssel összefüggésben. Méhes Dóra, a főkapitányság szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a nyomozás természetkárosítás bűntett gyanújával ismeretlen tettes ellen folyik, részleteket azonban az eljárás érdekeire hivatkozva nem árult el.

A fejlesztés európai uniós támogatással, mintegy kétmilliárd forintból készül el. A kikötő személyhajó-állomásként is üzemel majd, mellette tizennyolc szobás hotel épül, amely egész évben nyitva lesz és hivatalos kerékpáros megállópontként is működik majd. A projekt része egy ezer négyzetméteres fedett játszótér kialakítása bowlingpályával, billiárddal.

Ez a baj vele

Természetvédő szervezetek tiltakoztak a fejlesztés ellen. Aggályosnak nevezték, hogy ekkora építkezéshez Natura 2000-es védelem alatt álló területre úgy adtak engedélyt, hogy évtizedek óta nem fordítottak pénzt a balatoni iszap mozgásának kutatására.

A LMP a közelmúltban két feljelentést is tett a kikötőépítés ügyében. Szél Bernadett társelnök azt közölte pénteken az MTI-vel, hogy először az építkezés Balaton-törvénnyel ellentétes engedélyezését, másodszor az építménynél kikotort iszap szabálytalan elhelyezését kifogásolták. Felidézte, az első esetben lezárták a nyomozást, amit abszurdnak nevezett.

A politikus egy szakértői véleményre hivatkozva azt mondta, hogy a gát áramlástechnikai okokból sem építhető meg, az ugyanis iszaposodást okozhat. Információi szerint Balatonmáriafürdőn már jelentkezett is probléma emiatt – tette hozzá. Szólt arról is, hogy mivel a móló Natura 2000-es partnál létesül, ahol a tó vizének természetes szűrője a nádas és a berek, annak tönkretétele súlyos veszélyeket rejt.

Bravúros beruházás, attrakció és hisztériakeltés

Lombár Gábor, a dél-balatoni település független polgármestere az MTI-nek pénteken azt mondta: sajnálatos, hogy politikai ügy lett a fejlesztésből, amely mérnöki és beruházói szempontból is bravúr, s amelynek befejezését a helyi, a térségbeli lakosság és a nyaralótulajdonosok nagy része is alig várja. Emlékeztetett arra: a település vezetése tizenkilenc évvel ezelőtt döntött arról, hogy kikötőt szeretne a Fenyveshez tartozó balatoni partszakaszon.

A projekttel egy új attrakciót, munkahelyeket teremtő, adóbevételt növelő régi álom valósulhat meg, de a hisztériakeltés árt a településnek, a Balatonnak és a turizmusnak – fogalmazott. A polgármester elmondta, hogy az építkezés a végéhez közeledik, már csak a tereprendezés van hátra. Az első vitorlás csütörtökön megérkezett, az átadást május végére tervezik.

„A község vezetése folyamatosan ellenőrizte a kikötőépítést, bekérte a vizsgálati anyagokat, a kivitelezés eddig az engedélyek szerint, szabályosan zajlott”

– hangsúlyozta. Szólt arról, hogy az építkezést az ellenzők kezdetben a fél kilométeres mólószárnyak miatt kifogásolták, most pedig azért, mert a közforgalmúra tervezett keleti mólószár egyik feléről a másik felére szivattyúztak át jelentős mennyiségű mederanyagot, uszadékgyűjtő-lidó kialakítása érdekében. „Többen úgy vélték, hogy a kitermelt mederanyagot, ami lényegében vizes balatoni homok, engedély nélkül engedik vissza a vízbe, ezért feljelentést is tettek, de indokolatlanul” – mondta.

A polgármester szerint a mintegy fél kilométeres kikötőszárakra azért van szükség, mert a déli parton sekély a víz, a tőkesúlyos vitorlások fogadásához pedig megfelelő vízmélység kell. Szakemberek véleményére hivatkozva hangsúlyozta: csak laikus feltételezés, hogy a Balatonfenyveshez közeli Balatonmáriafürdőn tapasztalt iszaposodásnak köze lenne a kikötőépítéshez. A délnyugati partokhoz mindig is a Keszthelyi-öbölből hozott iszapot az áramlat, ha lenne is hatása az új kikötőnek Máriafürdő partjaira, az ilyen hamar nem jelentkezhetne – közölte.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »