Nyomor Venezuelában

Nyomor Venezuelában

Pan Gimun ENSZ-főtitkár a minap humanitárius válságként írta le a venezuelai helyzetet, ám az ország ENSZ-nagykövete, Rafael Ramírez csupán problémákról beszélt. A csőd szélén táncoló, élelmiszerhiánnyal küzdő dél-amerikai ország lakosai tízezerszámra járnak át Kolumbiába vásárolni, de a hatóságok nem tudják kétséget kizáróan megállapítani, hogy a naponta 15 óra hosszáig nyitva tartó átkelőhelyekre egyáltalán visszatér-e mindenki.

Míg egy nyár közepi hétvégén több mint százezer – egyes becslések szerint mintegy 135 ezer – venezuelai ment át Kolumbiába bevásárolni, a múlt hét végén 127 ezer lakos szerezte be az alapvető élelmiszereket a szomszéd országban. A benzinturizmus mellett az illegális üzemanyag-kereskedelem is azonnal megindult, aznap a kolumbiai rendőrök reggel hat és este kilenc között 28 venezuelai benzincsempészt kapcsoltak le. Mindennek közvetlen előzményeként Juan Manuel Santos kolumbiai államfő és venezuelai kollégája, Nicolas Maduro még múlt csütörtökön állapodott meg a majd egy éve lezárt több mint kétezer kilométeres közös határszakasz fokozatos megnyitásáról és annak feltételeiről.

Hiába Venezueláé a világ legnagyobb nyersolajtartaléka, már földgázzal sem tudja ellátni a lakosságot, a gáz exportját a kormány éppen a lakossági ellátási nehézségekre hivatkozva állította le. Márpedig gázzal főznek a venezuelai háztartások 84 százalékában, és az emberek hiába szerzik be így vagy úgy az élelmiszereket, nem tudják elkészíteni. Több venezuelai országrészben már három hónapja nem lehet palackos gázhoz jutni, ezért az élelmesebb vándorárusok rőzsét árulnak az országutakon. Ha sokáig tart a palackos gáz nélküli állapot, az erdők fogják megsínyleni, és nem csak rövid távon.

A munkakultúra is megváltozott a pár éve még jóval szebb napokat látott dél-amerikai országban. A diplomások tudják, hogy a végzettségüknek megfelelő bérből a gyorsuló infláció miatt az alapvető élelmiszerek beszerzésére sem telik, ezért kénytelenek ügyeskedni: cipőt, ruhaféléket vagy bármi mást árulnak az utcán, és ha van autójuk, taxizásra adják a fejüket. Új jelenség, hogy az emberek már nemcsak az utcákon, hanem lakásukban rendezik be rögtönzött boltjukat. A Fedecámaras, a venezuelai vállalkozók szövetsége is tökéletesen tisztában van az áldatlan állapotokkal, óvatos becsléseik szerint a munkavállalók egyharmada nem jár be dolgozni. Könnyű kitalálni, miért nem: vagy sorban állnak valamelyik áruház vagy gyógyszertár előtt, vagy valamelyik említett bérkiegészítő tevékenységet folytatják.

Az áramszünetek még mindig nem szűntek meg, annak ellenére, hogy az áramtermelésre használt Guri víztározó vízszintje jótékonyan emelkedett. Sőt ha besötétedik, Caracas több kerülete a közvilágítás és a közbiztonság hiánya miatt olyan kihalt, mintha kijárási tilalmat rendeltek volna el.

Maduro elnök továbbra sem változtatta meg álláspontját, szerinte az Egyesült Államok és az ellenzék konspirációja miatt alakult ki a jelenlegi helyzet. Az ellenzék szeptember elsejére tüntetést szervez az állami korrupció elleni tiltakozásul, és Maduro menesztését szeretné elérni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »