Nyolcezer éves síremlékeket találtak Magyarországon

Nyolcezer éves síremlékeket találtak Magyarországon

Szentpéterszeg közelében: az M4-es autópálya mellett ritka leletekre bukkantak. Nyolcezer éves síremlékeket találtak a neolitikum korából, bennük például agyagszobrocskákat is. Hajdú Zsigmond, a Déri Múzeim régésze szerint az ásatási területen egy korabeli falu központja került elő, rengeteg értékes lelettel a mintegy 8000 évvel ezelőtti Kőrös-kultúra időszakából.

A kiterjedését csak nagyjából tudjuk megsaccolni, de valószínű, hogy több hektáros település lehetett itt – mondta el Hajdú Zsigmond. A feltárások során csaknem tucatnyi gödörsírt találtak. A halottak mellé különböző tárgyakat temettek el. 1977-ben volt már ásatás ezen a területen, de a most előkerült leletek meghatározóak lehetnek a kora neolit kultúra megismerése szempontjából.

Hírdetés

– Nagy mennyiségű forrásanyagról van szó, nemcsak kerámiáról, csontról, kőeszközökről, hanem szerves maradványokról is. Ezek az 1977-78-as ásatásokhoz képest új információkat jelentenek majd erről az időszakról – hangsúlyozta Dani János régész.

Az ásatás tovább folytatódik, most a szomszédos, több hektáros terület feltárása következik. A napvilágra került tárgyi emlékeket a múzeum telepére szállítják, ahol tisztítás, restaurálás, értékelés után a leleteket előkészítik, hogy egy kiállításon bemutassák a közönségnek.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »