Nyolc ország művészei a marosvásárhelyi gitárfesztiválon

Nyolc ország művészei a marosvásárhelyi gitárfesztiválon

Okamoto Takuja japán és Edu­ard Leață román művész előadásával kezdődött szerda este az augusztus 15-éig tartó marosvásárhelyi Harmonia Cordis nemzetközi gitárfesztivál. 

gitarfeszt_06_b

A 11. alkalommal megszervezett rendezvényen nyolc ország művésze lép esténként színpadra a Kultúrpalota nagytermében. A fesztivál érdekessége, hogy minden este, a meghívott művészek fellépése előtt fiatal, pályakezdő előadóknak is lehetőséget biztosít a fellépésre. Szerdán Alecu Ciapi fiatal gitárművészt láthatta és hallhatta a közönség.

A Harmonia Cordis Egyesület – amely 2007-ben alakult zenei, illetve kulturális események szervezése érdekében, leginkább a gitár- és klasszikus zenére fektetve a hangsúlyt – három rendezvényt szervez évente, Románia két legnagyobb nemzetközi klasszikusgitár-fesztiválját – augusztusban Marosvásárhelyen, és tavasszal a Terra Siculorum Nemzetközi Klasszi­kusgitár-fesztivált és -versenyt Székelyudvarhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Gyergyószentmiklós helyszíneken –, valamint egy kisebbet, a Novum Generatio Nemzetközi Gitárnapokat decemberben Kolozsváron.

A Marosvásárhelyen fellépők között vannak, akik már sokadszor állnak közönség elé, mint például Pusztai Antal Magyarországról, de olyanok is, akiket első alkalommal hallhat a nagyérdemű, mint Tommy Emmanuel Ausztráliából, aki az augusztus 15-ei, hétfő esti záróesemény fellépője lesz a várban. Csütörtökön 19 órától a Kultúrpalota nagytermében Radu Vâlcu lép elsőként színpadra, majd a Venezuelából érkezett Gabriel Guillént és a magyarországi Parlan Duót – Farkas-Barabás Szabolcsot és Zsíros Rékát – hallhatja a közönség, 22 órától a J’ai Bistrot-ban Orosz Dávid, Cristian Zaharia és Babtan Florian koncertezik.

Az augusztus 15-ei záró­rendezvény meghívottja, Tommy Emmanuel 1955-ben született Ausztráliában, négyévesen kezdett el gitározni. Először az édesanyja tanította meg a lap steel gitáron való játszásra, hogy kísérhesse őt, aztán 1964-ben, kilencévesen professzionális zenészként dolgozott. Zenei tehetségük révén Tommy és testvére, Phil Emmanuel megalapította édesapjukkal a családi együttesüket, de emiatt el kellett adniuk a családi házukat. Az utcára kerültek, és két lakókocsiban éltek. Tommy gyermekkorának nagy részét a családjával töltötte, körbeturnézták egész Ausztráliát, ő volt a ritmusgitáros. Ritkán járt iskolába, gyakran éheztek, soha sem maradtak hosszabb ideig egy helyen.

Tommy soha nem tanult semmilyen zeneelméletet, tehetséges játéka viszont rengeteg rajongót lenyűgöz szerte a világon. Egyes számainál a gitár testét ütögeti, kopogtatja, amivel olyan hatást kelt, mintha dobolnának. Szólóelőadóként soha nem használ számlistát, és csakis minimális effektekkel dolgozik koncertjein. A fesztiválra a belépés díjtalan, a részletes program a Harmonia Cordis Egyesület honlapján érhető el.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »