Nyolc órára felfüggeszti Aleppó támadását az orosz és a szíriai haderő

Nyolc órára felfüggesztik Aleppó támadását csütörtökön az orosz és a szíriai fegyveres erők – közölte hétfőn az orosz vezérkar.

Az október 20-án helyi idő szerint reggel nyolc órától délután négyig tartó „humanitárius szünet” alatt a civilek és a kormányellenes fegyveresek két folyosón át elhagyhatják a várost a török határ közelében fekvő Idlib irányában. „Ebben az időszakban az orosz légierő és a szíriai kormányerők leállítják a légi csapásokat és a tüzelést” – jelentette ki Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője.

A tábornok a városból távozó civileknek teljes körű biztonságot, orvosi ellátást és ideiglenes szállást ígért. Mint mondta, az orosz fél a humanitárius szervezetek első kérésére bármikor kész beszüntetni a tüzelést és biztosítani azt, hogy Aleppóba egészségügyi szakemberek juthassanak be, valamint hogy evakuálják onnan a betegeket és sebesülteket.

48 órás tűzszünetet sürget az ENSZ-szóvivő

Rudszkoj azt is közölte, hogy szeptember eleje óta Aleppó nyugati, a szíriai kormányerők által ellenőrzött részében több mint 130 gyerek vesztette életét annak következtében, hogy a kormányellenes fegyveresek szisztematikusan lövik az iskolákat, a mecseteket és a piacokat.

Az ENSZ által közölt becslése szerint Aleppó keleti negyedeiben mintegy 8000 kormányellenes harcos van, akik közül mintegy 900-an a Dzsabhat Fatah as-Sam elnevezésű terrorszervezet – az egykori An-Nuszra Front – tagjai.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pozitív lépésnek nevezte az orosz bejelentést, bár kevesellte a nyolcórás időtartamot. Az ENSZ szóvivője pedig negyvennyolc órás tűzszünetet sürgetett, hogy a segélyszállító konvojok eljuthassanak a városba.

Aránytalan intenzitásElítélték az orosz és szíriai kormányerők aleppói bombázását az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei luxemburgi tanácskozásukon, mivel véleményük szerint Moszkva szándékosan támadott meg kórházakat és vette célba a civil lakosságot. Zárónyilatkozatukban kijelentették, hogy a szíriai rezsim és orosz szövetségese aránytalan intenzitással és mértékben bombázza Aleppót.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »