„Nyírő zseni volt” – A székelyek apostoláról tartott előadást Takaró Mihály

„Nyírő zseni volt” – A székelyek apostoláról tartott előadást Takaró Mihály

A székelyek apostolának, a székelyek Mikszáthjának is nevezett Nyírő Józsefről tartott előadást Takaró Mihály irodalomtörténész kedden délután a székelyudvarhelyi Tamási Áron-gimnáziumban.

IMG_9846_b

Az Orbán Balázs Akadémia előadás-sorozatának legújabb témája Nyírő József életpályája volt. Takaró Mihály irodalomtörténész a székelyek Mikszáthjának tartja az írót, mert szerinte amit a palócság köszönhetett Mikszáthnak – nevezetesen hogy a népcsoportot behozta a köztudatba írásai által –, azt köszönheti Nyírőnek a székelység.

„A székelység mélylélektanát Tamási Áron és Wass Albert mellett Nyírő József mutatja meg” – véli az irodalomtörténész. Mint mondta, Nyírő zseni volt a maga korában, komoly író és irodalomtörténész soha nem kérdőjelezte meg munkásságát. Példaként Áprily Lajos, a nyolc nyelven beszélő és fordító Dsida Jenő, Németh László, a Nyugatban közlő Schöpflin Aladár, a Szép Szónak író Bóka László és Pomogáts Béla Nyírőről szóló kritikáit, tanulmányait hozta fel.

IMG_9847_b

Takaró számba vette az író életének legfontosabb momentumait és stílusjegyeit is. Amikor a második világháború idején Észak-Erdélyt visszacsatolták Magyarországhoz, nem tartottak választásokat, konszenzusos alapon a városok küldték képviselőiket az Országgyűlésbe. Nyírőt Székelyudvarhely delegálta, tehát nem a nyilaskeresztes párt képviselője volt, ahogy ezt sokan tévesen hiszik. Népszerűségén az sem ejt csorbát, hogy egy szerelem miatt letette a reverendát. Szabad emberként halt meg, pert sem indítottak ellene, soha nem szerepelt indexen egyetlen műve sem.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »