Nyilvánosságra hozzák a 9/11-ről készült kongresszusi jelentés titkosított oldalait

Nyilvánosságra hozzák a 9/11-ről készült kongresszusi jelentés titkosított oldalait

Barack Obama amerikai elnök adminisztrációja hamarosan nyilvánosságra hozza annak a 28-oldalas kongresszusi bizottsági jelentésrésznek a tartalmát, amely a 2001. szeptember 11-i terrortámadások hátterérő készült. A dokumentum eddig titkosítva volt, ami azonban érdekesebb, hogy most fény derülhet Szaúd-Arábia szerepére az USA-t ért támadások hátterében.

 

A nyilvánosság elől elzárt bizottsági jelentés arra adhat választ, hogy mely országok támogatták a gépeltérítőket. A bizottsági jelentés teljes tartalma 838 oldal, ám a szóban forgó 28-oldalt titkosították George W. Bush akkori elnök parancsára, aki ezt azzal indokolta, hogy a jelentés ezen részének nyilvánosságra hozatala felfedheti a titkosszolgálatok módszereit és erőforrásait.

 

A nem hivatalos információk szerint azonban a titkosítás elsődleges célja a USA-Szaúd-Arábia közti kiegyensúlyozott diplomáciai kapcsolatok megőrzése volt. A 19 gépeltérítő, akik összesen 3000 ember halálát okozták az USA határain belül (!), mind szaúdi állampolgárok voltak. Jelenleg az USA hivatalos álláspontja, hogy nincs arra utaló bizonyíték, hogy Szaúd-Arábiát felelősség terhelné a terrortámadások miatt.

 

A szaúdi vezetés üdvözli a bizottsági jelentés nyilvánosságra hozatalát.

 

Teraz.sk

Nyitókép: africabusinessworld.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »