Nyilvánosságra hozná az ügynökaktákat a Jobbik

Nyilvánosságra hozná az ügynökaktákat a Jobbik

Demokratikus deficitet jelent a Miniszterelnökség vezetője szerint, hogy a Kádár-rendszert kiszolgáló állambiztonsági tisztek ma is részt vehetnek a rendészeti munkában.

Lázár János egy ellenzéki képviselő kérdésére beszélt arról a parlamentben, hogy az ügynökmúlt eltitkolása volt a békés rendszerváltozás egyik ára. A kancelláriaminiszter neveket nem mondott.

Közismert tény azonban, hogy a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Tasnádi László a rendszerváltozás előtt operatív tisztként szolgált. Az általa vezetett alosztály egyik feladata a Kádár-rendszer belső ellenzékének megfigyelése volt.

A Jobbik szóvivője szerint a rendszerváltozás óta eltelt negyedszázad kormányainak közös felelőssége, hogy a kádári diktatúra kiszolgálói megúszták az elszámoltatását. Az ellenzéki párt sokadszor követelte a parlamentben az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát.

„Ma nem lehet sem a Fidesz–KDNP, sem az MSZP soraiban olyan politikus méltó megemlékezője országszerte egyetlenegy ’56-os rendezvénynek sem, akik részei voltak valamilyen úton-módon az elmúlt 26 év bármely kormányzásának. Akiknek lehetőségük volt arra, hogy egyszer s mindenkorra teljes körűen és egzakt, egyértelmű módon leszámoljanak az állambiztonsági múlttal” – mondta Mirkóczki Ádám.

A hétköznapi emberek elsöprő többsége írja Magyarország dicsőségfalára Kádár János nevét – reagált a Miniszterelnökség vezetője.

„Nagyon magas azoknak az aránya és magas azoknak a száma, akik Szent István, Mátyás király mellett kimagasló történelmi személyiségnek találják azt az embert, aki legalább 400 ember meggyilkoltatását saját maga rendelte el, és egyébként pedig több százezer ember emigrációjáért és több tízezer ember bebörtönöztetéséért felelős, és a legkeményebb diktatúrák egyikét valósította meg Magyarországon. Tehát az emlékezésnek és az emlékeztetésnek van oka és helye” – mondta Lázár János.

A miniszter szerint a békés átmenet egyik ára az volt 1989-ben, hogy az állambiztonsági múltat nem bolygatják. Ez az ár óriási volt – tette hozzá Lázár János.

„Én nem vitatom képviselő úrnak azt az állítását, hogy az állambiztonsági tisztek részvétele a rendészeti munkában torzítja a minőséget és fölvet demokratikus kérdéseket. És azt sem vitatom, hogy az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalának volna helye, természetesen a megfigyeltek hozzájárulásával, hiszen az áldozatok ebből a történetből nem kihagyhatóak” – mondta Lázár.

A miniszter emlékeztetett, hogy ő maga 130 ügynök nevét hozta nyilvánosságra, amikor Hódmezővásárhely polgármestere volt. A múlt feltárása jót tett a városnak és a helyi közéletnek – jegyezte meg Lázár János.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »