Nyilván tartanak: országos plakátrazziát indított Lázár János

Nyilván tartanak: országos plakátrazziát indított Lázár János

Kis nyári pihenő után újra maximális fokozatba kapcsolt a kormány plakáthadjárata: Lázár János kancelláriaminiszter keddi hatállyal utasításba adta a fővárosi és megyei kormányhivatalok dolgozóinak, hogy ellenőrizzék és listázzák a területükön található reklámhordozó felületeket, vagyis plakáthelyeket – derül ki a legfrissebb Hivatalos Értesítőből.

Az akciót a településkép védelmével, vagyis az – alkotmányba ütközően elfogadott – plakáttörvénnyel indokolja Lázár János, eszerint kampányidőszakon kívül nem tehetnek ki politikai hirdetést pártok vagy közhasznú szervezetek.

Az ellenőrzést külön erre a feladatra kijelölt kormánymegbízottak végzik, akik munkacsoportokat jelölnek ki – ha pedig nincs elég ember lajstromozáshoz, más területekről is áthozhatnak dolgozókat. Magyarán, várhat az anyakönyvi-kivonat, a jogosítvány vagy az útlevél elkészítése is, ha gyanús reklámfelületekről van szó.

A kormányzati akciót csak hatékonyabbá –  más nézőpontból ijesztőbbé – teszi, hogy a hivatal szimpla be-, illetve feljelentés alapján is vizsgálatot indíthat. Az pedig szinte hab a tortán, hogy rendőrséget bevonhatják a jogsértőnek talált plakátok felkutatásába és megsemmisítésébe.

„A kormánymegbízott haladéktalanul felveszi a  kapcsolatot a  megyei (fővárosi), rendőr-főkapitánnyal a  jogsértő módon kihelyezett plakátok eltávolításának szervezett és hatékony biztosítása érdekében. A rendőrség eljárásban való részvétele az  irányadó jogszabályokon alapul” – áll az utasításban.

Hírdetés

http://mno.hu/

Lázár rendeletéből nem nehéz kideríteni, hogy ki az országos razzia valódi célpontja:

  a büntetés kizárólag a hirdetési felület értékesítőjét sújtja,neki kell kifizetnie a jogsértőnek tekintett plakát eltakarítását isa kormányhivatal egységesítheti az egy hirdetőnél talált jogsértések ügyeit

 A kormányhivatalok kivezénylésére már volt példa: miután a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir hirdetőfelületein megjelent „A nép nem betiltható, de a kormány leváltható!” – szlogen, ügyintézők rajzották körül a hirdetőoszlopokat: a Népszava értesülései szerint a járási kormányhivatalok tisztviselőit – járásonként két embert – bízták meg azzal, hogy fotózzák le a területükön található óriásplakátokat. A hivatalok egységesen, központi utasításra járnak el, írta a lap, hozzátéve, a plakátokról három képet kellett rögzíteni: egyet magáról a plakátról, egyet a környezetéről, egyet pedig úgy, hogy látszódjon a közzétevő. A látottakról jegyzőkönyvet is fel kellett venni.

http://mno.hu/

Az még nem egyértelmű, hogy Lázár hivatala és a rendőrség hogyan távolítaná el a magánszemély vagy magáncég által kitett hirdetéseket, a plakáttörvény ugyanis csak a pártoknak és közhasznú szervezeteknek tiltja a kampányidőszakon kívüli politikai hirdetéseket.

A kormány szócsöveként funkcionáló Magyar Idők cikke alapján azonban a kabinet erre is megoldást keres, és várhatóan talál is: Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője a lapnak azt mondta, szeptemberi ülésükön foglalkoznak majd a kérdéssel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »