Nyílt levél a kürtőskalács elrománosításán ügyködő "magyar" szenátornak és miniszternek

Nyílt levél Fazekas Sándor miniszterhez és Tánczos Barna RMDSZ-szenátorhoz

Tisztelt Miniszter Úr!

Tisztelt Szenátor Úr!

Március végén megütközést kiváltó közleményt adott ki az RMDSZ, mely szerint Tánczos Barna szenátor a kürtőskalács román-magyar EU-HKT bejegyzését szorgalmazza[1]. A közlemény megerősíti azt, amit a román mezőgazdasági miniszter korábbi nyilatkozatai is sejtetni engedtek: a kürtőskalács regisztrációjának jogát Fazekas Sándor földművelésügyi minisztériuma meg kívánja osztani a román kormánnyal[2].

A nyilatkozat Tamás Sándor háromszéki tanácselnököt és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest említi közvetítőként[1]. Mivel az ügy kapcsán régóta folyik a ködösítés, szeretnék leszögezni néhány tényt.

– A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület 2013-ban adta be a budapesti Földművelésügyi Minisztériumnak nemzeti süteményünk EU-HKT regisztrációjához szükséges dokumentumokat[3].

– Az elmúlt három évben Fazekas Sándor minisztériuma minden eszközzel akadályozta a folyamat továbbvitelét, többek között olyan abszurd érveket felsorakoztatva hogy “a kürtőskalács nem hagyományos, mert csak 25 éve jelent meg hazánkban”[4].

– A minisztérium a silány termékeket kotyvasztó, szintetikus ízfokozókat használó sütők[5] pártját fogja, és valótlanságokat állítva még azt is ellenzi, hogy a csomagoláson fel kelljen tüntetni az összetevőket.

– Engem mint a 2013-as magyar EU-HKT bejegyzés kezdeményezőjét, a kürtőskalácsról szóló könyv és többnyelvű honlap elkészítőjét, a nemzetközi lefedettségű szaktestület megszervezőjét, a minisztériummal folytatott szélmalomharc lezárásaképpen pénzbírsággal sújtottak.

A magyar illetékesekkel szemben a román kormány rögtön felismerte a világ több ezer kürtőskalácssütőjében rejlő országimázst és turisztikai potenciált. A budapesti minisztérium csak akkor mutatott átmeneti és kelletlen hajlandóságot a regisztrációs folyamat továbbengedésére, amikor az ügy – a román lépések miatt – politikailag rájuk égett. És most a magyar kultúrpolitika és nemzetimázs mélypontjának tekinthető hungarikumbizottság idevágó tevékenységéről nem is ejtettem szót[6].

A közös bejegyzés több szempontból is visszás volna.

Egyrészt, ha a román kormányzat minden eszközzel az erdélyi magyarság megalázására és asszimilációjára törekszik, akkor ne próbálja a székelyföldi vonatkozásokkal rendelkező, de összmagyar értékeket magáénak tekinteni. Amíg botrányok és büntetések kísérik magyar feliratok kihelyezését, meghurcolják a kisebbségi jogokért kiálló vezetőinket, nincs a közösség igényeit lefedő oktatási intézményrendszerünk, a nyelvhasználati jogok súlyosan csorbulnak, Székelyföld az ország egyik legszegényebb régiója, és a kormányzat hallani sem akar a területi autonómia megadásáról, addig – megítélésem szerint – szó sem lehet magyar értékek közös ápolásáról.

Másrészt, egy ilyen lépéssel a román kormányzat is nevetségessé válna. A kürtőskalácsnak ugyanis az égvilágon semmi köze nincsen a román néphez, a hagyományos szakácskönyveikben sem és a legújabb etimológiai szótáraikban sem szerepel a “colac secuiesc” megnevezés[7]. A kürtőskalács kisajátítása helyett inkább a számos dokumentálatlan, értékes és tényleg hagyományos román étel[8] regisztrációját kellene szorgalmazniuk.

Elképesztőnek tartom, hogy Önök még csak kísérletet sem tesznek a magyar érdekek megvédésére, mi több, a különféle egyéni érdekeket és az arrogáns mentalitást sokkal fontosabbnak tekintik. Sajnos ez nem az első eset, amikor egy pozitív kezdeményezést politikusaink siklatnak ki.

Mindezt szem előtt tartva, ha a román állam is beavatkozik a regisztrációs folyamatba, vagy ha az utóbbi másfél évtizedben megjelent silány termékeket előtérbe helyező leírás kerül benyújtásra, személyesen fogom az EU illetékes döntéshozóit a valós helyzetről tájékoztatni. A botrány továbbgyűrűzéséért minden felelősséget Önökre hárítok.

dr. Hantz Péter
biofizikus kutató, a NKSZ alapítója

www.kurtos.eu

[1] http://www.rmdsz.ro/sajtoszoba/hir/tanczos-barna-romanianak-es-magyarorszagnak-kozosen-kellene-kervenyeznie-a-kurtoskalacs-markanev-levedeset-brusszelben

[2]
http://economie.hotnews.ro/stiri-consumator-20597557-romania-vrea-inregistreze-kurtoskalacs-produs-traditional-romanesc.htm

[3]
http://kurtos.eu/dl/TSG_kurtoskalacs.pdf

[4]
http://kurtos.eu/dl/Vidfejl_miniszterium_valasz.pdf
http://kurtos.eu/dl/Kurtoskalacs_kereset_draft_final.doc
http://kurtos.eu/dl/fm2.pdf
http://kurtos.eu/dl/kereset.pdf
http://kurtos.eu/dl/sajtkozl-HKT.pdf

[5]
http://kurtos.eu/dl/visszaeles.pdf
http://kurtos.eu/dl/kurtos_konyv.pdf (34. oldal)

[6]
http://www.kronika.ro/szempont/a-kurtoskalacsugy-margojara/print
http://mno.hu/belfold/a-miniszterium-eltevedt-1270522
http://kurtos.eu/dl/sajtkozl-HUNGARIKUM.pdf
http://kurtos.eu/dl/nyiltlevel.pdf

[7]
http://kurtos.eu/dl/etimologiai_szotar_ro.pdf

[8]

http://www.romanianmonasteries.org/ro/romania/bucataria-romaneasca

Korábban írtuk: "Nemzeti" kormányunkhoz hasonlóan az RMDSZ is megosztaná a kürtőskalácsot az oláhokkal


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »