Nyáron megnő a betörések száma

Nyáron megnő a betörések száma

POZSONY. A nyári idõszakban megszaporodnak a ház- és lakásbetörések. Az ok nem csak a szabadságolás, de a meleg is jelentõs szerepet játszik. Magasabb hõmérséklet mellett az emberek az ablakot vagy erkélyajtót félig nyitva tartják, ami jelentõsen megkönnyíti a tolvajok dolgát.

Ahhoz, hogy az emberek megvédjék vagyonukat, néhány szabályt be kellene tartaniuk – vélekedik Marian Bulík, az OVB Allfinanz Slovakia pénzügyi elemzõje. Ezek közé tartozik többek közt az ingatlanok és háztartások biztosítása. „A háztartásbiztosítás a házban található összes ingóságot felöleli, az ingatlanbiztosítás pedig valamennyi ingatlannal kapcsolatos dolgot, például falakat, elektromos vezetéket, padlózatot, ablakokat stb.” – magyarázta Búlik. Betöréskor az elkövetõ ugyanis nemcsak a háztartási tárgyakban tehet kárt, de a lakás szilárd részét is megrongálhatja, például az ajtókat vagy az ajtófélfát.

Fontos a biztosítási összeg pontos meghatározása. „Az alulbiztosítottság nemcsak a régebbi szerzõdések esetében jelent veszélyt. Felmerülhet olyan helyzet, amikor a biztosítási összeg jelentõsen alacsonyabb, mint a ház vagy az ingóságok reális értéke. Ha például a biztosítási összeg a reális érték felénél kevesebb, a biztosító biztosítási esemény esetén a kártérítést 50 százalékkal csökkentheti” – figyelmeztetett a szakember.

Egyúttal azt ajánlja, olyan biztosítót válasszunk, mely a kárt ismeretlen elkövetõ esetén is megtéríti. „Ugyanis a legtöbb betörés így végzõdik. Ha már rendelkeznek biztosítással, jó lenne ellenõrizni, biztosít-e elegendõ fedezetet egy ilyen helyzetben is” – tette hozzá Búlik.

El kell zárni a gázt és a vizet

Azt tanácsolja továbbá, ha néhány napra távozunk otthonról, ajánlatos a gázt és vizet elzárni. „A biztosítási szerzõdésekben ugyanis a hasonló biztonsági lépések kötelezõek. Ezt azt jelenti, az ember köteles mindent megtenni a kár megelõzése érdekében, beleértve a fõcsapok elzárását is” – magyarázta.

Drágább tárgyak esetében érdemes a vásárlási dokumentumokat beszkennelni és a tárgyakról pedig fényképet készíteni. „Az eredeti bizonylat ugyanis elveszhet vagy egy tûzvészben megsemmisülhet. Ideális eset, ha az emberek a szkennelt blokkokat valamilyen cloud-szolgáltatás segítségével archiválják” – jegyzete meg az elemzõ.

Véleménye szerint az embereknek ellenõrizniük kellene, hogyan biztosítsák bejárati ajtójukat, milyen további biztonsági elemekre lenne szükségük. Amennyiben a biztosítás módja nem megfelelõ, a biztosító a kártérítés összegét csökkentheti.

Az ajtókat, ablakokat be kell zárni

Búlik egyúttal azt tanácsolja a szabadságolóknak, védjék magánéletüket. „Nyaralásukról fényképeket csak hazatérésüket követõen töltsenek fel a világhálóra. Ha korábban megteszik, nyilvánosan hírt adnak távollétükrõl, s így megkönnyítik a tolvajoknak a megfelelõ ingatlan kiválasztását” – figyelmeztetett.

Egyúttal javasolja, zárják be házuk, lakásuk ajtóit, ablakait. „Ahhoz, hogy a biztosító a kárt megtérítse, szükség van arra, hogy az elkövetõ az akadályokon túljusson, tehát ki kell feszítenie az ajtót vagy az ablakot” – magyarázta. A lakásból való távozáskor mindig ellenõrizni kel, be van-e minden zárva. „Figyelem, a házak vagy földszinti lakások esetében a félig nyitott szellõztetõre is illik odafigyelni” – hívta fel a figyelmet.

Ajánlatos a betörést a rendõrségnek is jelenteni. „A rendõri jelentés része a biztosítók dokumentációjának. A rendõrséget az esetben is szükséges kihívni, ha tolvaj csak kisebb értékû tárgyakat tulajdonít el, vagy ha csak az ajtóban, esetleg az ajtófélfában tesz kárt, a biztosított viszont a kárt szeretné a biztosítóval kifizettetni” – fejtette ki. 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »