Nyáron könnyebb világgá menni – Egyre több az eltűnt gyerek

1987. december 23-án Budapesten a VII. kerületi Halló bár elől nyomtalanul eltűnt a két hónapos Renáta. Édesanyja a hely mosdójába ugrott be, a gyereket addig kint hagyta a babakocsiban az utcán. Az eltűnt kislányért nem kértek pénzt, a holtteste sem került elő, így a gyerekre hiába vágyó nőket ellenőrizte a hatóság, így jutottak el P. Lászlónéhoz, aki mániákusan szeretett volna gyereket. Aznap szintén a Halló bár mosdójába tért be, a vécés néni azt hitte, ő hagyta az utcán a babakocsis gyereket és ezt szóvá tette. Ekkor döntött úgy, hogy elviszi a gyereket, aki végül 1988. október 12-én került vissza valódi szüleihez. Ehhez hasonló, klasszikus gyermekrablás azóta sem történt Magyarországon, hiába járja be a közösségi médiát egy-egy ijesztő történet. Az elmúlt években azonban folyamatosan növekedett a rendőrségen bejelentett eltűnéses esetek száma.

Tavaly közel 17 ezer ember eltűnését regisztrálták Magyarországon, közülük 14 ezren voltak kiskorúak. Az eltűnések egy kis része származik abból, hogy egy váláskor elmérgesedett helyzet miatt valamelyik szülő viszi ismeretlen helyre a gyereket, vakáció idején a családból is könnyebben csellengenek el a gyerekek, de az eltűnések döntő részében – 80 százalékát – olyan esetekről van szó, amikor a fiatalkorúak valamilyen gyermekvédelmi intézetből szöknek el.

„Ezek a statisztikák összesítő jellegűek, tehát nem arról van szó, hogy 14 ezer gyerek tűnik el egy év alatt, hanem inkább arról, hogy van 1500-2000 olyan gyerek, aki rendszeresen szökik, vagyis alighogy megtalálja őket a rendőrség, az első adandó alkalommal újból elindul világgá – mondta Topa Zoltán, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Titkárságának főelőadója. –
Ezek a fiatalok egy része azért tűnik el, mert rossz társaságba keveredik, másik része pedig szeretetet, kapaszkodót, közösséget keres, amikor elindul. Jellemző, hogy ezt a fajta lelki igényt sokan kihasználják. Nem egy olyan eset fordul elő, hogy gyermekotthonból szerelmet hazudva csalnak el lányokat, akiket később prostitúcióra kényszerítenek. Előfordult olyan eset is, amikor egy férfi több 16 év körüli lányt csábítgatott magához márkás ruhákkal, ajándékokkal, akiket aztán rávett arra is, hogy pénzért árulják a testüket. A lányok közül mégsem vallott senki ellene, mivel nem is érezték magukat áldozatnak. Végre figyeltek rájuk, lakhatást, ajándékokat kaptak, pénzhez jutottak és nem is mérlegelték, hogy nekik ezért mit kellett tenniük.”

Ezek közül a fiatal lányok közül többet külföldről hozott haza a rendőrség. Felnőtt „szerelmük” azt hazudta nekik, hogy nyaralni mennek, de gyorsan kiderült, hogy egész más okból vitték őket Spanyolországba, vagy Svájcba. Az eltűnt fiatalkorúak többsége 14-18 év közötti és legtöbben a fővárosból „mennek világgá”. A családban élő gyerekek is könnyebben elindulnak otthonról a nyári időszakban.  A kétségbeesett vagy dacos kamaszok egy ilyen helyzetben, vagy egy ilyen eset után könnyen belesodródhatnak bűncselekményekbe, veszélyes helyzetekbe, ezért fontos mielőbb tisztázni azt, hogy miért szökött el otthonról.

„Nagyon fontos, hogy ha egy gyerek nincs otthon a megbeszélt időpontban, nem ér haza egy bulizásból vagy nem megy haza éjszakára a szülő minél előbb kezdjen aggódni és keresni az okát, hogy miért nincs otthon – mondta Topa Zoltán. – Az eseteknek szerencsére csak kisebb részében történik nagyobb baj. Sem az emberrablás, sem a fogvatartás nem jellemző bűncselekmény hazánkban. A magukat felnőttnek tartó, de még gyerekésszel gondolkodó fiatalok azonban gyorsan keveredhetnek veszélyes helyzetbe. A családjukból szökő gyerekek legtöbbször éppen rossz baráti társaság miatt indulnak útnak, de az is előfordul, hogy ezzel a szülőt „büntetik”, vagy valamilyen szégyenhelyzet elől menekülnek. Minél többet tudnak a szülők arról, hogy mi lehet az indítéka a szökésnek, annál gyorsabban meg lehet őket találni. Az esetek többségében egy ilyen csellengés után az derül ki, hogy nem volt otthon megfelelő a kommunikáció. Van, hogy a szülők is értetlenül állnak az eset előtt, mert azt gondolják, hogy mindent megadtak a gyereküknek, miközben éppen a változóban lévő lelkére nem figyeltek eléggé. Ha egy gyerek viselkedés más lesz, agresszívebb, titkolódzóbb lesz, vagy változik a baráti társasága, érdemes keresni az okát, hogy mi okozza változást.”

Topa Zoltán azt mondja, fontos az elővigyázatosság. Amennyiben elmegy otthonról a gyerek, legyen nála mindig feltöltött telefon, melyet gond esetén használni tud. Legyen nála fényképes okmány és mindig tudja a szülő, hova, kivel és meddig megy és arra is érdemes felkészíteni, főleg a kisebbeket, hogy idegenekkel viselkedjenek óvatosan és távolságtartóan, ne csak az utcán, de az internetes közösségekben is.

Szerző: Vasárnap Reggel


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »