Nyaklövés érte a géppisztolyos kislányt, a dánok kedvenc magyar szabadságharcosát

1956 novemberében egy dán riporter, Eri Vagn Hansen lőtt egy olyan fotót, mely egyből címlapokra került a távoli Északon; a fényképen egy mosolygó kislány pózolt, kezében egy géppisztollyal.
A fotóalany, akiről annyit árult a korabeli sajtó, hogy a keresztneve Erika néhány szót beszélt dánul, ugyanis a hátrányos helyzetű országok gyermekeit segítő Red Barnet (Save to Children) szervezésében – közvetlenül a vasfüggöny legördülése előtt  – több hónapot töltött a skandináv államban.

Ezért kétszeresen is érthető az, hogy az akkor még ismeretlen vezetéknevű Erika a dán olvasóközönség egyik kedvenc ötvenhatos szabadságharcosa lett. Ebben az időben kezdett el érte rajongani; a kamaszkorú Henning Schultz is. Schultz a népszerű, dán magazin, a Billed Bladet három lapszámát is eldugta a tankönyvei közzé, éppen a magyarországi kislány miatt.

Teltek múltak a hosszú évtizedek, majd 2006-ban, a szabadságharc ötvenedik évfordulóján Schultz elhatározta: megkeresi a reményei szerint szintén megöregedett Erikát, hogy személyesen adja át neki a gondosan megőrzött újságszámokat.

Több magyarországi lapnak elküldött egy felhívást, de egyedül a Magyar Nemzet közölte le azt, senki nem jelentkezett azonban ennek nyomán. Ellenben a magyar sajtó kinyomozta, hogy Erika, Szeles Erikaként született. A multkutatas.hu adatai szerint édesapja; Szeles Sándor római katolikus, édesanya; Blumenfeld Noémi Sarolta izraelita vallású volt. Sándor a II. világháború idején hunyt el, ezért édesanya egyedül nevelte tovább a később szakácsnak tanuló Erikát.

Kiderült az is, hogy a kislány alig élt a fotózás után; 1956. 11. 07-én meghalt a VII. kerületi Péterfy Sándor Utcai Kórházban; mivel mindössze tizenöt évesen nyaklövés érte.

Jelenleg a Kerepesi úti temetőben nyugszik.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »