NVI-balhé, jegybanktörvény, szuperkedd

A Kúria szerint is akadályozták Nyakó Istvánt a Nemzeti Választási Irodában (NVB), Matolcsy György maga kérhette Orbán Viktort a jegybanktörvény módosítására, Donald Trump és Hillary Clinton pedig nagy sikert aratott a „szuperkedden”. Összegyűjtöttük a mögöttünk hagyott hét legfontosabb eseményeit.

A Ház kormánytöbbsége kedden megszavazta azt a módosítást, amely korlátozza a jegybank tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok közérdekű adatainak megismerhetőségét. Ezt azzal indokolták a javaslatot benyújtó képviselők, hogy az MNB által létrehozott alapítványoknak átadott tulajdonosi támogatás „elveszti közvagyon jellegét”. A Népszabadság arról írt csütörtökön, hogy Matolcsy György, az MNB elnöke maga kérte Orbán Viktor miniszterelnököt a módosításra.

Ugyanakkor a Magyar Nemzet információi szerint Áder János köztársasági elnök nem fogja aláírni azt a törvényt, amellyel ellehetetlenítenék az MNB közpénzfelhasználásának ellenőrzését.

A Kúria szerint is akadályozták Nyakót

Akadályozták az MSZP-s Nyakó Istvánt a Nemzeti Választási Irodában (NVI), amikor be kívánta nyújtani a vasárnapi zárva tartással kapcsolatos népszavazási kezdeményezését – állapította meg a Kúria, amiről a 444 számolt be. Azt az NVB is elismerte, hogy az Alkotmány utcánál megjelenő kopasz, nagydarab férfiak törvénysértést követtek el, ugyanakkor a fideszes delegáltak, szemben Patyi András elnökkel, annak az Erdősi Lászlónénak a kezdeményezése mellett döntöttek, akit segítettek a hivatalban a Fradi Securityhez köthető kopaszok is.

Csütörtökön az MTI-nek megszólalt a Fradit vezető Fidesz-alelnök, Kubatov Gábor is, aki Orbán Viktorhoz és Lázár Jánoshoz hasonlóan méltatlannak nevezte a történteket, és a kezdeményezés benyújtására vonatkozó szabályok megváltoztatása mellett állt ki.

Vádat emeltek Simon Gábor ellen

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt pénteken vádat emeltek Simon Gábor volt szocialista országgyűlési képviselő ellen. A főügyészség letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozza az egykori politikusra, akit hamis magánokirat nyolcrendbeli felhasználásának vétségével, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással is vádolnak. Mellékbüntetésként pénzbüntetést és közügyektől eltiltást kért a vádhatóság.

Új szervezet jön a Klik helyett

„Július 1-jével egy másik szervezet létrehozására teszünk javaslatot, amelynek más lesz a finanszírozása és a költségvetése is” – árulta el a Figyelőnek Palkovics László, az oktatásért felelős államtitkár.

A „Nem leszek suliban” mozgalom szervezése nyomán hétfőn az oktatási rendszer és a Klik működése ellen demonstráltak szülők országszerte azzal, hogy nem engedték iskolába gyermekeiket. Szerdán Hadházy Ákos, az LMP politikusa azt állította: össze kellett írni egy szekszárdi iskolában azoknak a gyerekeknek a listáját, akik hétfőn nem betegség miatt hiányoztak az iskolából, ám ezt a helyi tankerület és az iskolaigazgató cáfolta. Hasonló esetről számolt be a Demokratikus Koalíció is.

Trump és Clinton aratta a legnagyobb győzelmet

A demokratáknál Hillary Clinton, a republikánusoknál Donald Trump a nagy győztese a szuperkeddnek. A demokrata volt külügyminiszter hét szövetségi államban aratott meggyőző arányú győzelmet, míg pártbeli vetélytársa, Bernie Sanders négy államban nyerte el a választók bizalmát.

Fotó: MN-grafika

Trump hét szövetségi államban győzött, Ted Cruz texasi szenátor pedig szűkebb pátriájában, Texasban, valamint a szomszédos Oklahomában, és – érdekes fejleményként – az alaszkai választáson aratott sikert.

Áttörték a kerítést a migránsok a görög–macedón határon

Hétfőn faltörő kossal törték át a kerítést a migránsok Idomeninél, a görög–macedón határon. Ezután macedón rendőrök könnygázzal és hanggránátokkal próbálták őket visszaszorítani, de sokan mégis átnyomultak macedón területre.

Fotó: Louisa Gouliamaki / Europress/AFP

A kerítésrombolási akcióban részt vevő csaknem háromszáz szíriai és iraki menekült azt sérelmezte, hogy nem engedélyezik belépésüket az országba. Sajtóértesülések szerint egy pletyka okozta a fejetlenséget, miszerint Macedónia újra teljesen megnyitotta a határait a menekültek előtt.

Hatalmas erősségű földrengés Indonézia partjainál

Szerda este 7,8-as magnitúdójú földrengés volt az Indonéziához tartozó Szumátra nyugati partjainál. A földmozgást 24 kilométer mélyen, a szárazföldtől messze, Nyugat-Szumátra fővárosától, Padangtól 808 kilométerre délnyugatra észlelték. A 800 ezer lakosú Padangban pánik tört ki, az emberek az utcára szaladtak és utórengésektől tartottak. Közlekedési dugók alakultak ki a városban, mert nagyon sokan akartak autóval elmenekülni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »