NVB: társadalmi célú reklámot, nem politikai hirdetést közölt az M4 csatorna

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint nem politikai, hanem társadalmi célú reklámnak számít az az M4 csatornán elhangzott hirdetés, amelyben többen a vasárnapi népszavazáson való részvételükről vallanak.

A testület pénteken hasonló határozatot hozott a TV2-vel kapcsolatban.

Az NVB 10:2 arányban meghozott határozata szerint a "Szeretem Magyarországot és szavazok október 2-án" üzenete nem politikai célú, hanem közérdekű, ezért nem tekinthető a kormány kampánytevékenységének.

A kifogást benyújtó szerint a hirdetés megjelentetésével a kormánynak több népszavazási kampányidőt biztosít a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. az M4 csatornán, mint amennyi a jogszabályok szerint járna. A beadványozó ezért a jogsértés megállapítását kérte.

Patyi András, az NVB elnöke azt javasolta a testületnek, a kifogást utasítsák el. Mint mondta, a kifogásolt műsorszámban elhangzó szöveg a közvetlen demokrácia kiteljesülése, közvetetten a népszavazáson való részvételre biztatásként értékelhető, de nem a választói akarat befolyásolására irányul. Az elnök arra tett javaslatot, a bizottság azt állapítsa meg, a hirdetés nem a kormány álláspontját népszerűsíti, és nem hordoz politikai tartalmat.

Litresits András MSZP-delegált a vitában ezzel szemben arra hivatkozott, a kormány augusztus 13-a, a kampány kezdete előtt nem kampányolt, hanem tájékoztatott, de a kampány kezdete óta a kormány nem tud egyszerre tájékoztatni és kampányolni. A kormány két lovat nem tud egyszerre megülni – mondta, és emlékeztetett rá, korábban a "Magyarország jobban teljesít"- kampányt – amit a kormány szintén társadalmi célú hirdetésként közölt – a Kúria jogsértőnek találta.

Az NVB Litresits András és Bodolai László LMP-s delegált ellenszavazatával úgy döntött, a kifogásolt műsorszám társadalmi célú reklám volt, a kormány pedig kampányidőszakban is jogosult ilyet közzétenni.

Az NVB határozatai nem jogerősek, azokkal szemben öt napig lehet a Kúriához jogorvoslattal fordulni.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »