Nukleáris veszélyt jelent az IS?

Egyre nagyobb az esélye annak, hogy az Iszlám Állam (IS) tömegpusztító fegyverek bevetésére lesz képes – figyelmeztetnek szakértők. Biológiai- és vegyi fegyverekkel már rendelkeznek a szélsőséges dzsihadisták, ám közel állnak ahhoz, hogy nukleáris fegyverekre is szert tegyenek – állítják szakértők.

Az Iszlám Állam már tavaly ősszel, egy a Dabiq nevű propagandakiadványában nukleáris fegyver bevetésével fenyegetett, felvetve azt a lehetőséget, hogy korrupt pakisztáni hivatalnokok révén tesznek szert tömegpusztító fegyverre. Tavaly novemberben, a Párizs ellen elkövetett összehangolt terrorcselekmények után pedig Manuel Valls francia kormányfő figyelmeztetett arra, hogy nem zárható ki: az IS tömegpusztító fegyverrel akar lecsapni.

Bár konkrétumokról nem tudott beszámolni, nyilvánvaló, hogy vannak erre vonatkozó háttérinformációk. A nyugati titkosszolgálatok már egy idő óta rendelkeznek olyan információkkal, amelyek szerint az Iszlám Állam képes szarin és mustárgáz előállítására.

Bebizonyosodott, hogy az IS kezén lévő vegyifegyvereket Szaddám Huszein egykori szakértői állították elő. Ez nem meglepő, hiszen a Közel-Keleten egyetlen hadsereg sem rendelkezett olyan tapasztalattal a vegyi fegyverek előállítása terén, mint az iraki. A bagdadi hadsereg az 1980-1988 közötti Irán elleni háború során 1800 tonna mustárgázt, 140 tonna tabunt és 600 tonna szarint vetett be. Iraki illetékesek szerint Szaddám Huszein 1990-ben is azt tervezte, vegyi fegyverekhez nyúl egy esetleges amerikai támadás esetén. Több tucatnyi iraki Scud rakétát ezért botulinummal, anthrax-szal, illetve aflatoxinnal töltöttek meg.

Ezek közül a szarin a legveszélyesebb, amelynek hatásait az Aum szekta által 1995-ben, a tokiói metróban végrehajtott merénylet is megmutatta. Az akcióban 13-an vesztették életüket és 6300 személy sérült meg. Szakértők azt gyanítják, hogy a szarin mellett botulinummal is rendelkezhet az IS. Ez olyan anyag, amely súlyos károkat okoz az ember mozgásszervi rendszerében, s halálhoz vezethet.

A legnagyobb veszélyt természetesen az jelentené, ha az Iszlám Állam nukleáris anyagokra tenne szert – vélik a Die Welt által idézett szakértők. Az IS már egy idő óta megpróbál ilyen anyagokhoz jutni, s az IS ügynököket bízott meg ezek beszerzésével. A pénz meglenne hozzá, hiszen a Reuters nemrégiben kétmilliárd dollárra becsülte az IS vagyonát. Egyelőre azonban nincs bizonyíték arra, hogy a dzsihádisták szert tudtak volna tenni nukleáris anyagra.

Rovatok: KülföldTelepülés: VilágCímkék: külföld, terrorfenyegetettség, Iszlám Állam, nukleáris fegyver, EurópaForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »