Novemberben fizethetik ki a berbécsekért járó támogatást

Novemberben fizethetik ki a berbécsekért járó támogatást

Hatvanöt Hargita megyei gazda igényelt de minimis támogatást törzskönyvezett berbécsek és kecskebakok vásárlására: az érintettek összesen 706 ezer lejes finanszírozást kértek 300 állat beszerzésére – közölte Sebestyén Sándor, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság munkatársa.

berbecsek_or_b

A pályázási határidő október 10-én járt le, a listát ugyanakkor a hónap végén véglegesítik, addig kaptak ugyanis haladékot a gazdák, hogy a törzskönyvek másolatával egészítsék ki iratcsomójukat. A szakember hangsúlyozta: akinek hiányos marad a dossziéja, elesik a támogatástól.

Mint kiderült, egyetlen pályázó sem kért támogatást kecskebak beszerzésére, mindannyian berbécset fognak vásárolni a finanszírozásból. Sebestyén Sándor szerint ennek az lehet az oka, hogy nagy tételben nehéz törzskönyvezett kecskebakhoz jutni. Személyenként átlagosan öt állat vásárlására kértek finanszírozást, a legtöbb berbécsre pályázó gazda állománya pedig tíz fővel emelkedett. Sokan ennél több háziállat beszerzésére is igényelhettek volna pénzt, de tíznél többet egyrészt a hiányos kínálat miatt nem vásárolt senki, a pályázók ugyanakkor egymás között megegyeztek, hogy mindenkinek jusson az áruba bocsátott berbécsekből.

A megvásárolt állomány 80 százaléka a helybéli curkán és cigája fajtájú, de külföldről is szereztek be Suffolk és Ile de France tiszta vérű juhot. A helyi állatok többségére még nincs törzskönyv kiállítva, ezt pótolhatják a gazdák hónap végéig. Az iratcsomókat a mezőgazdasági igazgatóság bírálja el, majd elküldik a listát az agrártárcának, amely ellenőrzi az adatokat, Sebestyén reményei szerint pedig már novemberben elkezdik a kifizetéseket.

A juh- és kecsketartó gazdák szeptember 7. és október 10. között igényelhettek támogatást állatállományuk feljavítására apaállatok beszerzése nyomán. Az állattartók egyedenként legtöbb 2500 lejes támogatást vehetnek igénybe törzskönyvezett, egy és három év közötti berbécsek, kecskebakok vásárlására. Minden 30 anyajuhra lehetett kérni egy berbécset, azok viszont, akik csupán 30 anyaállattal rendelkeztek, nem kérhettek támogatást, az állománynak ugyanis legalább 60 főből kellett állnia. A kecskéknél is ugyanez volt a feltétel azzal az eltéréssel, hogy 20 egyedenként lehetett egy apaállat vásárlására pénzt kérni. A gazdák november 11-éig kérhetnek ugyancsak de minimis támogatást vemhes üsző és tenyészbika vásárlására, az erről szóló kormányhatározat tegnap jelent meg a Hivatalos Közlönyben.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »