November közepén léphet érvénybe Orbán alaptörvény-módosítási javaslata

November közepén léphet érvénybe Orbán alaptörvény-módosítási javaslata

Orbán Viktor és Kósa Lajos közös sajtótájékoztatóján kijelentették, hogy a népszavazás végeredményét közjogi értelemben is rögzíteni kell.

A miniszterelnök az alaptörvény módosítását kezdeményezte – ezt a Fidesz és a KDNP frakciója is támogatta. Kósa Lajos ismertette ennek a menetét: a kormánynak október 10-én 16.30-ig kell benyújtania a tervezetet, a parlament pedig október 17-én önálló ülésnapon fogja megvitatni, és ha elfogadja, akkor november 8-án szavazhatnak róla – Áder János aláírását követően pedig már november közepe felé érvénybe léphet.

A teljes sajtótájékoztató:

A kormányfő elismételte, hogy mivel a szavazók 98 százaléka nemmel voksolt, így „ezzel kezdeni kell valamit”. Kiemelte, hogy ilyen egységes politikai akarat már régen volt az országban – „ez egy szép új egység” – fogalmazott. Hangsúlyozta: a hagyományos 2 millió körüli Fidesz–KDNP szavazóbázishoz képest 1 millióval többen szavaztak nemmel, ez pedig mutatja, hogy az ügy túlmutat a politikai pártok felett és nemzeti ügyként aposztrofálható.

„Ilyen egybecsengő akarat kötelez bennünket” – folytatta a kormányfő, hozzátéve, hogy 3 300 000 ember döntött úgy, hogy nem hagyják, hogy „ilyen húsba vágó kérdésben helyettük döntsenek”. Orbán Viktor szerint a nemre szavazók a „modern kori népvándorlás megfelelő kezelési módjára” voksoltak.

A miniszterelnök bejelentette, hogy 4 helyen szükséges az alaptörvény módosítása – holnaptól pedig már a szövegezéssel foglalkoznak. A 4 módosításból egyet ismertetett a miniszterelnök. Egy az alaptörvény 14. cikkelyének 22. bekezdése, ami így szól: „A szabad mozgás és tartózkodás jogával nem rendelkező személyt Magyarországra csak a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelmére, az Országgyűlés egyedi eljárásában meghozott, törvényes határozat alapján lehet betelepíteni. Tilos a csoportos betelepítés.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »