November elején tartják a vásárhelyi könyvünnepet

November elején tartják a vásárhelyi könyvünnepet

Huszonkettedik allkalommal szervezik meg a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt, a november 10. és 13. között tartandó rendezvény mottója: „…mert olvasni jó”. 

IMG_7507_b

A szervezők közölték, számos szerzővel találkozhatnak idén a könyvvásár látogatói a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, a gazdag program a fiataloknak és a gyerekeknek is szól: változatos rendezvényekkel, író-olvasó találkozókkal, játszósarokkal, vetélkedőkkel várja a közönséget a négynapos könyvünnep.

Az esményről Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke beszélt, kifejtette, mit is jelent az, hogy immár huszonkettedik alkalommal tartják meg a könyvvásárt. „Öröm elsősorban, hiszen azért sikerül minden évben megszervezni a szemlét, mert a marosvásárhelyiek szeretnek olvasni és igénylik ezt a rendezvényt, készülnek rá, várják. Az érdeklődés a könyvkiadók és könyvkereskedők részéről is olyan nagy már, hogy a tavaly vissza is kellett utasítanunk néhányat a túljelentkezés miatt, és valószínű, hogy ez az idén sem lesz másképp” – mondta az elnök.

Az újdonságok között kiemelte, hogy a Magvető Kiadó, Magyarország talán legnagyobb és legszínvonalasabb könyvkiadója is jelezte részvételi szándékát, jobbnál jobb kiadványokkal érkezik, szerzőket is hoz magával. A november 10. és 13. közötti rendezvényeket az idei vásár mottója jegyében szervezik – mondta Szepessy Előd, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ vezetője. Mint fogalmazott, „mert olvasni jó” és mert az olvasás öröm, elégtétel, és bár sokat beszélnek napjainkban arról, hogy a nyomtatott könyv egyre kevésbé kelendő, a marosvásárhelyi vásár ennek ellenkezőjét bizonyítja. Makkai Kinga szervező a gyermekprogramokról beszélt, arról, hogy a kicsik és nagyobbak is találkozhatnak kedvenc íróikkal, beszélgethetnek velük, illetve számos más érdekes program várja majd őket.

Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója azt a korszakot emlegette, amikor egy könyv Romániába csempészéséért büntetés járt, vagy az ismerős eladó pult alatt juttatott kiadványokat az olvasni szeretőknek. „Bár ronggyá olvasott könyvek ma már lehet, hogy nincsenek, az emberek kevésbé olvasnak csak úgy kedvtelésből, élvezetből, de a könyv még mindig fontos: azoknak az embereknek az életében, akik színházba járnak, jelentős szerepet játszik. Ezért is jó, hogy a színház ad otthont a könyvvásárnak, hiszen a célközönség ugyanaz” – fejtette ki Gáspárik Attila. Mivel még mindig nem épült Marosvásárhelyen egy olyan vásárterem, amely például a könyvvásárnak is helyet adhatna, a színházigazgató gúnyosan „köszönetet” mondott ezért a megyei és városi önkormányzatnak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »