Növeli jelenlétét a NATO Európa keleti részén

Növeli jelenlétét a NATO Európa keleti részén

Új egységeket telepít a NATO Lengyelországba és a balti államokba. Erről is döntenek a katonai szervezet jövő héten tartandó csúcsértekezletén. A varsói csúcstalálkozó előtt a katonai szervezet még Oroszországgal is tárgyalni kíván.

Varsóban lecsapott a Villám. Így hívják ugyanis a lengyel rendőrség speciális alakulatát, amely a NATO jövő szerdán kezdődő csúcstalálkozójának biztosítására készül. „Ez a gyakorlat azt bizonyítja, hogy készen állunk a NATO-csúcsértekezletének megtartására” – jelentette ki Mariusz Blaszczak, lengyel belügyminiszter.

A katonai szervezet vezetői Varsóban arról tanácskoznak, hogy növelik a keleti széleken, vagyis a Lengyelországban és a Balti-államokban állomásozó csapatok számát. A tervek szerint négy új zászlóalj állomásozik majd a térségben. „A NATO úgy döntött, hogy növeli jelenlétét a szervezet keleti részén, és arról döntöttünk, hogy a megerősített jelenlét multinacionális jellegű lesz, és rotációs rendszerben működik majd. A katonák pontos számáról még nem született döntés, és az egységek pontos állomáshelyéről sem, mert ebben a kérdésben az utolsó szót az állam- és kormányfők mondják ki Varsóban” – nyilatkozta Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár.

A NATO keleti részén van Románia is, amely haditengerészetét modernizálja. A fregatt légvédelmi fegyvereket és rakétaelfogó rendszert is kap, de felújítják a radarjait és a kommunikációs rendszerét is. „Ez egy ambiciózus program, amely a Fekete-tengeri fejlesztésekre vonatkozik, és növeli a fregatt kapacitásait. A fejlesztést román hajógyár végzi, mert határozottan azt akartuk, hogy ez így legyen” – mondta Simona Cojocaru, a Román Védelmi Minisztérium védelmi igazgatója.

A NATO azt szeretné, hogy a keleti haderő növeléséről szóló döntés meghozatala előtt üljön össze a NATO-Oroszország tanács, a katonai szervezet ugyanis a főtitkár szerint pozitív kapcsolatokra törekszik Moszkvával.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »