Növekvő nyomás alatt az egy éve beiktatott Netanjáhú-kormány

Növekvő nyomás alatt az egy éve beiktatott Netanjáhú-kormány

KITEKINTŐ – A legfrissebb közvélemény-kuta­tási adatok szerint beiktatása óta veszített népszerűségéből Ben­já­mín Netanjáhú miniszterelnök negyedik kormánya, amelynek első évét a szeptember óta tartó palesztin erőszakhullám és a kabineten belüli mozgások határozták meg.  

12101882633_27c26aff84_o_b

Az évforduló alkalmából közvélemény-kutatási adatokat tett közzé mindkét népszerű kereskedelmi tévécsatorna: ezek szerint erősödött a balközép és gyengült a jobboldali-vallásos kormánykoalíció támogatottsága, de a legfőbb győztes nem a legnagyobb ellenzéki szociáldemokrata Munkapárt centrista szövetségesével, a Tnua (Mozgalom) párttal, hanem a náluk következetesebben ellenzéki, Netanjáhút folyamatosan bíráló Jáir Lapid centrista Jes Atíd (Van Jövő) pártja.

Ki hogy áll?

A kormánykoalíció pártjai a 120 tagú parlamentben (kneszet) a jelenlegi 61 helyett ma már csak 57 (Kettes csatorna), illetve 58 mandátumot kapnának (Tízes csator­na). A koalícióban részt vevő Likud frakciója 30 főről 27-25-re apadna a kutatás szerint, s a centrista Kulánu (Mindannyian) is vesztene 1-3 helyet a kneszetben, ha most tartanák a választásokat. A telepeseket támogató Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű párt viszont 2-3 mandátummal erősödött a Likud rovására.

A jobboldalon elvesztett voksokat elsősorban a Jes Atíd gyűjtötte be, és Jáir Lapid lett az ellenzék legesélyesebb kormányfőjelöltje, miután 11-ről 18-20 mandátumra nőtt pártja támogatottsága a legfrissebb felmérések szerint. Eközben a Munkapárté 20-ról 13-17-re esett vissza, elsősorban a koalíciós tárgyalások miatt.

A választók megbüntették Jichak Herzogot, a Cionista Tábor nevű balközép pártszövetség vezetőjét, akinek fő kampányszlogenje „vagy ő, vagy mi”, vagyis Netanjáhúval szemben a Herzog–Livni páros volt, miután az izraeli média hetek óta „a kormányba kúszik Herzog” és ehhez hasonló címektől hangos. Ezzel szemben a szavazók – legalábbis a közvélemény-kutatások szerint – jutalmazzák a következetes ellenzékiséget, az Avigdor Liberman vezette Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű párt elnöke is feljött hatról kilenc mandátumra mindkét tévé adatai szerint.

Belső mozgások, instabilitás

Az angol nyelvű The Jerusalem Post című újság évfordulós elemzésében a belső mozgásokra, az instabilitásra hívta fel a figyelmet. Röpke egy év alatt különböző okokból öt miniszter távozott a kormányból, az egyes minisztériumoktól jogköröket vettek el, és raktak át új vagy más tárcákhoz, s mindez tovább fokozta a kormányzati instabilitást, ami miatt nehéz hosszú távú politikai elképzeléseket megvalósítani. Ugyanakkor nem új keletű jelenségről van szó, a kilencvenes évek közepe óta az izraeli oktatási miniszter átlagosan 1,8, a belügyminiszter pedig csak 1,3 évig ült székében. A kormány működésképtelenségét fokozza, hogy maga Netanjáhú négy tárcát is vezet kormányfői feladatai mellett, ami akadályozza a csak megosztott figyelemhez jutó minisztériumok munkáját.

A kabinet első évét meghatározta a szeptemberben kezdődött palesztin erőszakhullám, de a palesztinokkal való látszólag egyre romló viszony ellenére továbbra is zavartalan, sőt virágzó a biztonsági együttműködés, ami a Palesztin Hatóságot vezető Mahmúd Abbász érdekét is szolgálja, ugyanis így féken tudja tartani saját belső, elsősorban radikális iszlamista ellenzékét.

Shiri Zsuzsa/MTI


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »