Nőtt az átlagbér

0,4 százalékkal 1950 lejre nőtt februárban a nettó átlagbér, miközben bruttó értékben 0,2 százalékkal 2693 lejre bővült – közölte tegnap az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A legnagyobb összeget, 5148 lejt az IT-szektorban dolgozók (beleértve az informatikai szolgáltatásokat is) vihették haza, a legkevesebbet – 1154 lejt – a vendéglátásban dolgozók keresték. 2015 februárjához képest a nettó átlagbér 12,7 százalékkal bővült, a reálbérindex 115,8 százalékon áll. Az előző hónaphoz képest a reálbérindex 100,6 százalékos.

1990 októberéhez viszonyítva 148,5 százalékos reálbérindexről beszélhetünk, ami 0,9 százalékkal magasabb az egy hónappal korábbi értéknél. A nettó átlagbér a dohányiparban nőtt a legnagyobb mértékben, vagyis 32,3 százalékkal, a pénzügyi közvetítések terén (beleértve a biztosításokat és nyugdíjalapokat is) pedig 11,4 százalékos bővülést jegyeztek.

Mint a statisztikai intézet közleményében megjegyzi, a növekedések átlagban különböző prémiumoknak, utalványoknak, a profit vagy a forgalom növekedésének köszönhetően visszaosztott összegeknek tulajdonítható. A legjelentősebb, 10,7 százalékos csökkenést eközben a raktározásban regisztrálták, majd a nyers kőolaj és földgáz kitermelése, a vegyi anyagok és termékek gyártása és a szennyvízkezelés következik 4,5 és 6,5 százalék közötti értékkel.

A közszférában enyhén csökkent januárhoz képest a nettó átlagbér. Az egészségügyben és szociális ellátásban 0,7 százalékkal, a tanügyben 0,2 százalékkal zsugorodtak átlagosan a fizetések. A közigazgatásban nem történt változás az előző hónaphoz viszonyítva.

nyugatijelen.com / Mediafax


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »