Nőtt a várható élettartam, de lehetne jobb is a helyzet

Nőtt a várható élettartam, de lehetne jobb is a helyzet

Sokszor késve hívják a mentőket a betegekhez, pedig egy szívinfarktusnál a halálesetek jelentős része megelőzhető lenne a Magyar Kardiológusok Társasága szerint. Évente több ezer ember hal meg szív- és érrendszeri betegségben. Ezen változtatnának a szervezők a rendszeres szűrőnapok megrendezésével. Legközelebb szeptember 25-én, vasárnap.

Szívkatéterezést végeznek az Országos Kardiológiai Intézetben. A beavatkozás életmentő lehet az infarktusos betegeknél. A szakemberek szerint azonban továbbra is a megelőzés a legjobb módszer a szívbetegségek elkerülésére. Bár az elmúlt 20 évben sokat nőtt a várható élettartam, a helyzet lehetne jobb is.

„Valahogy meg kellene értetni az emberekkel, hogyha ők is hozzátennék a maguk oldalát, tehát hogyha ők is hozzá tudnák tenni a maguk oldalát, akkor talán újabb 6 évet lehetne mindannyiunknak kapnia” – hangsúlyozta az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál.

A mentőszolgálat szóvivője európai színvonalúnak tartja a segítségnyújtást. Az orvosok azonban arra panaszkodnak, hogy sokszor későn kerül hozzájuk egy-egy infarktusos beteg. Ebben persze az is szerepet játszik, hogy egy-egy rosszullétnél mikor kérnek segítséget.

„Kitüntetett szerepet tulajdonítunk ennek az időablaknak, nem véletlen, hogy ezen kampányunknak a szlogenje is az, hogy minden perc számít, ugyanis minden elmulasztott perccel újabb és újabb szívizomrészek halhatnak el, tehát itt valóban igaz az és nem túlzás, hogy minden perc számít” – árulta el a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke, Tóth Kálmán.

A kardiológiai társaság ezért idén is megrendezi a szívünk napja című prevenciós eseményt. Szeptember utolsó hétvégéjén szűrővizsgálatokkal, tanácsadással és koncertekkel várják az érdeklődőket a Millenárisra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »