Nőtt a magyar államadósság

Az év végi kozmetikázások miatt az első negyedévben most is felfelé vette az irányt az államadósság.

„2016 márciusának végén a GDP 76,9%-át tette ki az államadósság, 1,6 százalékponttal többet, mint három hónappal korábban. Az első negyedévben szinte mindig emelkedik az államadósság, amit az magyaráz, hogy újra fel kell tölteni az állam likvid pénzügyi tartalékait, ehhez pedig nagy nettó hitelfelvétel szükséges. A feltöltésre pedig azért van szükség, mert az év végi adósságráta „beállításához” az állam jócskán leapasztja a tartalékait. Ez a fajta trükközés már megszokottnak mondható, sokáig csak ezzel lehetett elfedni a fundamentálisan kedvezőtlen államadósság-tendenciát” – írja portfolio.hu.

A jegybanki alapkamat csökkentésével az ideiglenesen hazánkban állomásozó multik, például az autógyárak járnak nagyon jól, vagyis azok, akik exportálnak. A másik, aki nagyon jól jár vele, az a se nem magyar, se nem nemzeti bank! Amennyivel nő az ő nyereségük, annyival emelkedik az államadósság. A kárt mindig a jövedelemhez alig jutók fizetik ki. Ez fog következni a brókerbotrányok által okozott kár esetében is, és a Széchenyi Bank által okozott kárt is mi fogjuk kifizetni például a világ legmagasabb áfájával. Az alapkamat csökkentések miatt szinte megszűnt a betétkamat, viszont szárnyal a hitelkamat például az áruvásárlásoknál. Ott bizony akár 30 százalékos lehet.

Sok honfitársunk vásárolt az államadósság csökkentése érdekében állampapírt. Most már azok kamata is csökkenni fog. Még legalább egy kamatcsökkentés várható, de sok már nem is lehet. Utána más megoldást kell kitalálni. A devizahitelhez hasonló valami már lehet, hogy nem jönne be…

A kamatrabszolgaságunk végtelenített! Nem úri huncutságokban, mellébeszélésekben, korrupcióban kellene jobban teljesíteni, hanem a társadalom javát kellene végre szolgálni.

A rezsicsökkentéshez hasonlóan megy a reklám, ezúttal az áfa-csökkentéssel kapcsolatban. A tej áfája 18 százalékról 5 százalékra csökken, de csak a friss tejé, az elkövetők továbbra is trükközhetnek a dobozos tejjel.

Gyengélkedik a forint

A reggeli kezdeti forinterősödés után gyengülés alakult ki, az euróval szembeni jegyzések 314,5-ről előbb 315 körülig, majd a délutáni külpiaci hangulatromlás mellett 315,5-316 közöttig emelkedtek.

Magyarország jobban teljesít

A kormányszóvivői mikrofonállvány felirata szerint…

Bármit mondott az ellenzék a parlamentben a jegybankkal és alapítványaival kapcsolatban, Matolcsy György jegybankelnök válasza minden kérdésre az volt, hogy Blöff, Blöff, Blöff. A Magyar Nemzet Blöff című vezércikke elérhető ITT !

Békéscsaba, 2016. május 18.

Összeállította: F. I.

Emlékeztető: „A magyar jegybank nemrégiben napvilágra került átláthatatlan költekezései személyi összefonódásokról szólnak és a közpénzekkel való visszaélés gyanúját vetik fel – írta a Financial Times internetes kiadása. A londoni gazdasági napilap szerint a bank forrásait az állami bevételek szépítésére használták fel. A nemrég nyilvánosságra került részletek a Finacial Times szerint kellemetlen kérdéseket vetnek fel Orbán Viktor kormánya számára. A cikkíró emlékeztetett rá, hogy az Európai Központi Bank márciusban figyelmeztette Magyarországot, hogy a Magyar Nemzeti Bank programjai nem kapcsolódnak monetáris szerepéhez.” (Részlet a Kellemetlen helyzetben az Orbán-kormány című cikkből)

 


Forrás:sokkaljobb.hu
Tovább a cikkre »