Nőtt a letelepedési kötvények értékesítése

Az egyenként 50 ezer euró névértékű letelepedési kötvényből áprilisban 714 darabot értékesített az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), míg 2016 első negyedévében összesen 528-at – tudta meg a Világgazdaság az ÁKK-tól.

A gazdasági napilap csütörtöki cikke szerint az adósságkezelő a 2013 óta működő programban csak tavaly decemberben adott el az áprilisinál többet egy hónap alatt, míg szeptemberben hajszálra ugyanennyit.

A magyarországi letelepedési engedélyhez a korábbi 250 ezer euró helyett 2015. január 1-jétől már legalább 300 ezer euró értékben kell jegyezni a kötvényekből.

Az idei értékesítések az áprilisi meglódulás ellenére elmaradtak az egy évvel korábbitól. A kötvényekért a letelepedni szándékozók által kifizetett 62,1 millió euróból 56,1 millió, azaz közel 17,7 milliárd forint folyik be a költségvetésbe, a többi a kötvényekre vevőket kereső négy társaságot illeti meg. Az ő hasznukat növeli még az a 45 ezer eurós kezelési költség is, amelyet fejenként kérnek el a kötvényt vásároló külföldiektől, akiknek mintegy 85 százaléka kínai, 7 százaléka pedig orosz.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »