Nőt erőszakoló focistát igazolnak le

Nőt erőszakoló focistát igazolnak le

A walesi Ched Evans 2014 októberében szabadult, mostanra talált csapatot, amely le meri igazolni.

Leigazolja a 27 éves walesi Ched Evanst az angol harmadosztályban szereplő Chesterfield – írja a Sky Sports. A csatár egy éves szerződést kötött a csapattal.

Ez önmagában nem lenne nagy hír, ám Evans korábbi tettei más megvilágításba helyezik a Chesterfield döntését. Az akkor walesi válogatott focista ugyanis a vád szerint a szintén focista Clayton McDonalddal együtt 2011 májusában megerőszakolt egy tizenkilenc éves lányt.

A bíróság Evanst 2012-ben jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélte, így a korábban a Manchester Cityben, a Norwich Cityben és a Sheffield Unitedben is szerepelt focista karrierje derékba tört. Ügyében 2016 márciusában újabb eljárás indult, októberben születhet ismét döntés. A cél, hogy kiderüljön, az áldozat valóban igazat mondott-e.

A közvélemény miatt nem talált klubot

Evansnek 2012 áprilisa óta nincs csapata, 2014-es szabadulását követően sem járt szerencsével. 2014-2015-ben szóba került, hogy esetleg visszatér korábbi klubjához, a Sheffield Unitedhez. Felmerült, hogy leigazolja a harmadosztályú Oldham Athletic, a negyedosztályú Hartlepool United és Grimsby Town, vagy a máltai első osztályú Hibernians.

Ám mindegyik klubnál közfelháborodás fogadta a felvetést, sok esetben a szponzorok is szerződésbontással fenyegettek Evans leigazolása esetén. Így akkor a klubok a közvélemény nyomása miatt elálltak a nőerőszakoló focista szerződtetésétől.

A Chesterfield nem érzi, hogy gond lenne

„A Chesterfield Football Club örömmel jelenti be a walesi válogatott csatár, Ched Evanst, az egykori Sheffiel United, Norwich City és Manchester City játékost, aki július elsején csatlakozik a csapathoz” – írta honlapján a klub. Dave Allen klubelnök szerint kivételes képességű focistát igazoltak és remélik, hogy októberben pozitív ítélet születik Evans ügyében, aki így visszatérhet a profi futball világába.

Ched Evans a Chesterfield mezével Fotó: Facebook

A klub Facebook-oldalán a drukkerek felemásan reagáltak és egymás nyakának estek. Egyesek szerint amíg nem bizonyítják be Evans bűnösségét, megilleti őt az ártatlanság vélelme, így az újabb esély is. Mások azonban arra mutattak rá, hogy mit gondolnának a Chesterfield rajongói, ha az ő rokonukkal tette volna azt Evans, amit tett? Voltak, akik szerint egyetlen klubnak sem szabadna leigazolni a játékost, mások egyenesen bojkottra szólították fel társait.

Itthon áldozatként kezelnék?

Az üggyel kapcsolatban Juhász Borbála, a Norvég Civil Alap által is támogatott Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség elnöke a VS.hunak 2015 januárjában, az Oldham-botrány idején kijelentette: egy futballista közszereplő, példakép, és nagy fizetése kapcsán celeb is. „Ezért jogos, hogy szigorúbb szabályok vonatkozzanak rá olyan ügyekben, amelyeknek társadalmi üzenete is van (ilyen a szexuális erőszak, nők elleni erőszak is). Akárcsak papok, tanárok, edzők, politikusok esetében” – vélte Juhász.

Ám hozzátette: a kriminológiában pont a nemi erőszak, a pedofília, a nők elleni családon belüli erőszak az a bűnténycsoport, amelyek elkövetői „általában nem »javulnak meg« büntetésük letöltése után sem […], és ott folytatják, ahol elkezdték, amint kiszabadultak”. Arra irányuló kérdésre, hogy egy nemi erőszakot elkövető focista ügyéhez hogyan viszonyulna a magyar társadalom, Juhász Borbála akkor kijelentette: „A focistát áldozatként kezelnék, és az egész kérdés fel sem merülne.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »