Nok: semmi nem védi a betétesek pénzét?

Nok: semmi nem védi a betétesek pénzét?

Eltűnhet a befektetők pénze – leginkább ettől tart az ellenzék, ha létrejönnek a Rogán Antal által javasolt nemzeti otthonteremtési közösségek. A megtakarítással új lakást lehetne venni vagy építeni.

A lakásépítés és az újlakás-vásárlás fellendítését szeretné elérni a kormány a nemzeti otthonteremtési közösségekkel – ezt a jogszabályjavaslat benyújtója, Rogán Antal mondta a parlamentben.

A képviselők akár már ma is szavazhatnak a rendeletről, kivételes eljárásban. A törvénytervezet lényege, hogy cégek szerveznének egyfajta ingatlan-szövetkezeteket, és gyűjtenék a tagok megtakarításait, bizonyos esetekben pedig sorsolással választanák ki, hogy ki juthat előbb lakáshoz. Rogán Antal szerint Magyarországon a lakásépítések száma elmarad a térség országaiétól.

„A nemzeti otthonteremtési közösségeknél kizárólagos célként csak új lakás vásárlását engedjük meg. Tehát az ide befizetendő, az állam által megtámogatott lakáscélú megtakarítások nem használhatók fel lakásfelújításra, használt lakás vásárlására, csak és kizárólag új lakás vásárlására vagy építésére” – fejtette ki Rogán Antal.

Az MSZP szerint az új nemzeti otthonteremtési kedvezmény ugyanúgy konkrét vállalkozásra van kiírva, mint annak idején az Andy Vajna birtokába került kaszinókoncessziók. Harangozó Tamás, a párt országgyűlési képviselője arra hívta fel a lehetséges befizetők figyelmét, hogy az új rendszerben gyakorlatilag semmi nem garantálná, hogy a pénzük nem tűnik el. „A Quaestor-botrány után a legmegnyugtatóbb, amit tudnak mondani az embereknek, hogy Matolcsy György és az MNB a garancia arra, hogy nem fog valaki lelépni több százmilliárddal megint, az út szélén hagyva családok tízezreit. Ez az egyetlen garancia, amit fel tudnak mutatni. Matolcsy György és az ő jegybankja az önök kormányzása alatt egyébként személy szerint ezzel a hatósági jogkörrel 220 milliárd forintot lopott ki a rendszerváltás óta legnagyobb brókerbotrányban” – mondta az MSZP-s országgyűlési képviselő.

A szocialistákhoz hasonlóan a Jobbik is azt kifogásolta, hogy semmi nem védi a betétesek pénzét. Z. Kárpát Dániel arra is felhívta a kormánypártok figyelmét, hogy a nemzeti otthonteremtési közösségek pont olyan alapon működnek, mint amilyet két éve részlegesen ők tiltottak be. „Ez a közgazdasági alapelveket, a piacgazdaságot, mindent megerőszakol. Olyan rendszert hoznak be, amelyet 2014-ben már részlegesen be tetszettek tiltani. Azt a rendszert, amelyben először törlesztek, és vagy lesz valamim, vagy nem. Azt a rendszert, amelynek esetében hogyha önök az emberek befizetésével játszadoznak államilag legalizált módon, és a közvetítő cég eltűnik, akkor mi történik? Milyen garanciát adnak az embereknek? Az MNB felügyeletét, óvó, figyelő szemét?” – tette fel a kérdést a képviselő.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »