Nők a tűzvonalban: El nem sírt könnyek

Nők a tűzvonalban: El nem sírt könnyek

A második világháborúról szóló, száz és száz különböző műfajú és megközelítésű könyv közül kiemelkedik a tavalyi Nobel-díj-nyertes belorusz írónő, Szvetlana Alekszijevics műve. A könyv újszerű – a szerző által regényoratóriumnak is nevezett – műfaji formájával színesíti az irodalmi palettát. Asszonyok vallanak leplezetlenül a „nagy honvédő háborúban” eltöltött éveikről, akkor betöltött szerepükről, megrázó, sok esetben sokkoló történeteikről, bátran viselt sorsukról. Nem a győzelem felszabadító eufóriája, a hatalmas és legyőzhetetlen Szovjetunió magabiztossága hatja át a sorokat, hanem a fájdalom és a kétely, az átélt borzalmak és a felejthetetlen iszonyat kitörölhetetlen lenyomata visszhangzik fel a lelkek mélyéből. Az elbeszélt történetek egytől egyig életre kelnek a szavak nyomán, és figyelmet követelnek maguknak. Azt a figyelmet, amelyet az elmúlt évtizedekben nem kaptak meg.

A nők emlékezete a férfiakéval szemben nem a katonai és harcászati manővereket rögzíti, sokkal inkább az apró, finom, jelentéktelennek tűnő, mégis nagyon emberi mozzanatokat, amelyekből összeáll a háború még fel nem dolgozott, háttérbe szorított oldala. Asszonyok mesélnek, akik gyermeküket hátrahagyva önszántukból, túlfűtött lelkesedéssel könyörögték ki magukat a tűzvonalba, 16-17 éves lányok, akik idősebbnek hazudták magukat, hogy harcba szállhassanak a hazáért, hogy aztán néhány év múlva, a győzelem után teljesen megőszülve térjenek vissza az életbe, ha képesek voltak még rá egyáltalán. Felidézik a több számmal nagyobb egyenruhákat, a kopaszra nyírt hajakat és a harcok iszonytató kegyetlenségét, mesélnek emberségről és éjszaka titokban viselt fülbevalókról és kalapokról, összetartásról és szerelemről, az emberi tűrőképesség határairól és megannyi, eddig elhallgatott emlékükről. A történetek nyomán kétféle igazság tárul az olvasó elé: az elbeszélő saját igaza, amelyet még mindig mintha titkolni és elfelejteni kéne; és a kényszerített, sokak által a mai napig fenntartott hivatalos verzió.

Alekszijevics művei megalkuvást nem tűrő őszinteségével és kendőzetlen nyíltságával vonta magára már a nyolcvanas évek elején a szovjet cenzúra retorzióit, lett a hatalom gyűlölt ellensége s a gorbacsovi glasznoszty meghirdetéséig hazájának betiltott és üldözött írója.

Regényének megszületését hét év kitartó kutatómunka és nők százaival órákig tartó beszélgetések előzték meg. Nehéz és fájdalmas olvasmány a háborúról, amelyben a fogalmak merőben új jelentést kapnak. A boldogság például azt, ha a sok halott között találnak egy élőt a csatamezőn.

(Szvetlana Alekszijevics: Nők a tűzvonalban. Ford.: Földeák Iván, Helikon Kiadó, Budapest, 2016. Ára: 3999 forint.)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 16.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »