Női főtitkára lehet az ENSZ-nek

Női főtitkára lehet az ENSZ-nek

Megkezdődött az ENSZ-főtitkári posztjára pályázók meghallgatása. A várakozások szerint kelet-európai származású női főtitkára lesz az ENSZ-nek.

A nagyhatalmak pedig nem akarnak maguknak kellemetlen meglepetéseket. Miután a ghánai Kofi Annan 2003-ban törvénytelennek mondta Irak megtámadását, Amerika már óvatosabb volt, és a következő főtitkár, Ban Ki Mun koreai diplomata nem is okozott Washington számára sok kellemetlenséget. „Mindenek előtt szeretnék gratulálni a közgyűlésnek, amiért ezzel a meghallgatással kiváló példáját adja az átláthatóságnak az ENSZ rendszerén belül” – e szavakkal kezdte meg kampányát António Guiterres volt portugál miniszterelnök, az ENSZ volt menekültügyi főbiztosa.

Sajtóhírek szerint Moszkvát nem hatotta meg a nyilvánosságot és átláthatóságot hirdető kampány, a Kreml számára az a fontos, hogy a főtitkár kelet-európai legyen, 70 ország pedig női elnököt akar látni az ENSZ élén.

Ideális jelöltnek számít a bolgár Irina Borkova, a horvát Vesna Pusic és a moldovai Natalia Gherman, akik külügyminiszterek voltak.

Helen Clark volt új-zélandi miniszterelnök ugyan nem kelet-európai, de esélyesként emlegetik, és férfi jelöltek is akadnak még, Igor Luksic volt montenegrói és Srgjan Kerim volt macedón külügyminiszter, valamint Danilo Turk volt szlovén elnök személyében. Korábban Áder Jánost is lehetséges indulóként emlegették, de a köztársasági elnök nincs rajta a jelöltek listáján.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »