Nógrádi: sokkal több a dzsihadista, mint gondolták

Sokkal több a dzsihadista Franciaországban is, mint a hatóságok gondolták. A most bejövő migráns tömegben olyan mennyiségű terrorista érkezik Európába, amire a kontinens nincs felkészülve. Változtatnia kell biztonságpolitikán, különben folytatódnak a merényletek – mondta Nógrádi György szakértő.

Ha Európa így folytatja, esély sincs arra, hogy a terrorizmussal szemben aktívan, azt megelőzve fellépjen. A kontinens vagy átértékeli a biztonsági helyzetet – és nem csak papíron – vagy fel kell készülnie, hogy az eddigiekhez hasonló terrorcselekmények történnek a jövőben is, mint például a franciaországi rendőrgyilkosság – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Az M1 televízió csatornán nyilatkozó elemző szerint az, hogy sorra jönnek elő a hasonló esetek, Franciaország esetében azt jelenti, hogy sokkal több a dzsihadista, mint gondolták, és nem tudják őket a hatóságok ellenőrizni. Képtelenek annyi embert lehallgatni – még amerikai segítséggel sem –, mint amennyit kellene.

Nógrádi György azt is hangsúlyozta, a most bejövő migráns tömegben olyan mennyiségű terrorista érkezik Európába, amire a kontinens nincs felkészülve. Azt, hogy senki nincs felkészülve a terrorra az a májusi eset is mutatja, amikor Cannes-ban filmfesztivál idején egy reklámfilm statisztáit az Iszlám Állam terroristáinak néztek, és mindenki menekülni kezdett előlük.

A biztonságpolitikai szakértő arról is beszélt, hogy minden meccs előtt rengeteg embert letartóztatnak, kiutasítanak, sok petárdát és kést vesznek el, de a francia rendőrök, akiknek a nagy része már nem fiatal, elfáradtak. Hozzátette, Franciaországban a tavaly novemberi párizsi merénylet óta rendkívüli állapot van.

Nógrádi György arra is felhívta a figyelmet, óriási hiba összemosni az iszlámot és az Iszlám Államot.

Nógrádi György szerint a labdarúgó-Eb-nek otthont adó franciaországi stadionokban sincs rend, majd jön a több száz kilométeres Tour de France bicikliverseny, ahol a hosszú útvonalat lehetetlen ellenőrizni. Franciaország defenzívában van, Francois Hollande államfő kijelentése pedig – hogy a terrorizmussal nem lehet leszámolni, együtt kell vele élni – elfogadhatatlan.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »