Nógrádi: Berlin leértékelődött

Nógrádi: Berlin leértékelődött

Angela Merkel német kancellár pártja, a CDU szembekerült bajor testvérpártjával, a CSU-val. Éles vita folyik köztük, melynek a legszembetűnőbb jele, hogy nem hívták meg a CSU-kogresszusra Angela Merkelt, és a CDU kongresszusára sem fog elmenni Horst Seehofer, a CSU elnöke – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az alapvető vita a migránskérdésben van. Nyilvánvalóan nem tud mit tenni a CSU, ki fog állni a német kancellár mellett, de a szájíz nagyon-nagyon keserű – fogalmazott.

A szakember idézte Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter szállóigévé vált kérdését, miszerint kit kell felhívni, ha Európával akarok beszélni? Ez valamikor London volt, majd a német egységtől kezdve Berlin. Az új amerikai elnök, Donald Trump élesen bírálta Angela Merkelt, ez korábban nem volt szokás, és eljutottunk oda, hogy az amerikai politikában újra London lett a kulcsszereplő, Berlin pedig leértékelődött. Ha ma Kissinger feltenné a kérdést, hogy kit kell felhívni, ugyanúgy nem lenne válasz, mint pár évtizeddel ezelőtt – magyarázta Nógrádi György.

Annak kapcsán, hogy Merkel bejelentette, újraindul posztjáért, megjegyezte: a kancellár hetekig gondolkodott a döntésen. Ugyanakkor azokat a politikusokat, akik szóba jöhettek, mint kancellárjelölt, rendkívül ügyesen félreállította.

A dilemma az, hogy most, amikor államfőt kell választani, mert Joachim Gauck jelenlegi államfő még egyszer nem vállalja, a CDU/CSU még jelöltet sem tud állítani. Így elfogadták azt, hogy a jelenlegi külügyminiszter, a kiváló képességű Frank-Walter Steinmeier legyen az államfő. Ez feltételezi, hogy a szociáldemokraták a jövő évi választásokon ki fognak állni Merkel mögött, ami azonban korántsem biztos. A pártban ugyanis elkezdődött a harc, hogy ki legyen a kancellárjelölt: Sigmar Gabriel, aki rendkívül korrekt, de középszerű, vagy az európai Unió második számú politikusa, Martin Schulz, akinek viszont semmilyen diplomája nincs.

Két dolog lehetséges: vagy megmarad a jelenlegi nagykoalíció rendkívül meggyengülve, hiszen mindegyik párt teret vesztett, vagy létrejön egy baloldali kormány a szociáldemokratákból, a kommunista utódpártból a Linkéből, és a Zöldekből – magyarázta.

Hétről hétre jön föl az Alternatíva Németországért, mely jelenleg 14-16 százalékon áll, és ugyan egyik párt sem hajlandó velük koalícióra lépni, de az még kérdés, mi lesz a következő választásokon. Egyelőre annyi biztos, hogy az Alternatíva Németországért minden egyes tartományi választáson bekerült a helyi parlamentbe – szögezte le.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »