Noam Chomsky vészjóslata: Az USA és Oroszország közötti atomháború a földgolyó nukleáris megsemmisülésével fenyeget

Noam Chomsky vészjóslata: Az USA és Oroszország közötti atomháború a földgolyó nukleáris megsemmisülésével fenyeget

A vezető amerikai politikai elemző és filozófus, a zsidó származású Noam Chomsky meglátása szerint a növekvő feszültség Oroszország és az Egyesült Államok között az emberiség végét jelentő nukleáris háborúhoz vezet. A Democraty Now című amerikai sajtóorgánumban közzé tett interjújában Chomsky arra figyelmeztetett, hogy az utóbbi időkben tapasztalható összeütközések az orosz és az amerikai erők között, valamint a NATO katonai erőinek csoportosítása az orosz határon a nukleáris megsemmisülés útját készíti elő.

A zsidó származású filozófus a nukleáris fenyegetést nagyon komoly veszélynek gondolja, és úgy ítéli meg, hogy mindkét fél fegyverkezése lépcsőfok a nukleáris katasztrófa felé. Az USA megnégyszerezte katonai kiadásait, amely az orosz felet is fegyverkezési versenyre kényszeríti és ehhez jön az utóbbi időben a szemben álló felek repülőgépei közötti konfliktusok nem messze az orosz határtól.

Példaként említette Chomsky az orosz vadászrepülő rárepülését a dán utasszállítóra, és az amerikai katonai műveleteket az orosz határ közelében. Ez a veszély fokozódik és bizony ezek nagyon komoly előjelek – fogalmazott Chomsky.

A filozófus állást foglalt az amerikai hadsereg és a NATO aktivált rakétapajzsa Európában, amely egyszerre vívta ki Putyin orosz elnök tiltakozását és az érintett országok veszélyeztetettségét. Az orosz és amerikai katonai erők közötti feszültségek áprilisban tovább erősödtek, miután két orosz SZU24-es harci gép többszörös szimulált támadással provokálta az amerikai Donald Cook rombolót Oroszország partjainál a Balti-tengeren. Néhány nappal később egy orosz szuperszónikus MIG31-es repülőgép elfogta az amerikai haditengerészet P8-as kémrepülőgépét, amely az Orosz Távol-Keleten végzett felderítő manővereket.

Chomsky ebből azt a megállapítást szűrte le, hogy a Moszkva és Washington közötti feszültségek eljuthatnak abba a végső stádiumba, amelyek az emberi faj megszűnését eredményezhetik a Földön.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »