No nézd csak: hirtelen veszteséges lett „magyarkritikus” vezette Fesztiválzenekar

No nézd csak: hirtelen veszteséges lett „magyarkritikus” vezette Fesztiválzenekar

Bár 2014-ben hárommilliárd forint volt a teljes bevételük, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) legújabb közleménye szerint 2015-ben hirtelen veszteségük mutatkozott. A BFZ alapítványa azt állítja, a zenekar hol veszteséges, hol nyereséges, holott a közhasznúsági jelentések szerint az együttes működése utoljára a Gyurcsány-kormány idején volt veszteséges.

Magyar Menedék - Ősmagyar

Az elmúlt években a nonprofit Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány az alapítványi tőke reálértékének megőrzésére és tartalékképzésére fordította nyereségét – állítja a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) friss közleményében. Hozzátették, a BFZ költségvetése az egyik évben nyereséges, a másikban veszteséges, 2015-re pedig éppen a deficit a jellemző, a tavalyi évet 167 millió forintos deficittel zárta az alapítvány.

A MagyarIdők szerint Fischer állításaival szemben ugyanakkor szó sincs rendszeres veszteségekről, mivel 2009 óta nyereséges volt az alapítvány, utoljára 2008-ban voltak mínuszban. A közlemény ugyanakkor azzal érvel, a BFZ gazdálkodása nem vethető össze az államilag fenntartott zenekarokéval, amelyek „más elven működnek”.

Az alapítvány saját vagyonáról, azaz több mint egymilliárd forint értékű tartalékáról (készpénz, értékpapír és részvény) azt írja, ebből a folyó kiadásokat fedezik, ha a bevételek, támogatások késve érkeznek. A tartalékról azt írják, ez biztosítja a folyamatos fizetőképességet, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy 4-5 évre előre tudjanak tervezni.

A közlemény annak ellenre ír nemzetközi versenyhelyzetről, ahol a zenekarnak hely kell állnia, hogy bevételük döntő többsége – 2014-ben 1,853 milliárd forint – állami, önkormányzati támogatásokból, pályázatokból és szponzorációból származik.

A Népszabadság szombati számában megjelent interjúban Fischer Iván arról beszélt, hogy a különféle számok összeadásával azt a látszatot kelteni, mintha „úsznának a pénzben”, egyszerű hangulatkeltés a zenekar ellen. Hozzátette ugyanakkor, hogy meg kell fizetni a zenészeket, hogy itthon maradjanak.

A közlemény szerint viszont 2014-ben több mint 3 milliárd forint bevételből bérköltségre 161 milliót, megbízási díjakra 347 milliót, személyi jellegű ráfordításokra 606 milliót, egyéb személyi kifizetésekre 37 milliót fordítottak.

pestisrácok.hu


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »