Nő is lehet a baloldal miniszterelnök-jelöltje

Nő is lehet a baloldal miniszterelnök-jelöltje

Készek női miniszterelnök-jelöltet állítani, vagy támogatni a baloldali pártok, sőt legtöbbjük szerint saját soraikban is van erre alkalmas személy. Konkrét nevet hivatalosan sehol sem közöltek. Az biztos, hogy egy felmérés szerint a szavazóik 58 százaléka egyetért azzal, hogy a baloldali-liberális pártoknak női miniszterelnök-jelöltet kellene állítaniuk a 2018-as választáson. Sokan Gyurcsány Ferenc feleségét, Dobrev Klárát látnák szívesen ebben a pozícióban.

Női miniszterelnök-jelöltet preferál több, a Magyar Idők által megkérdezett balliberális képviselő. Bár forrásaink neveket nem akartak említeni, de egyértelművé tették, hogy saját pártjaikban tevékenykedő női politikusokat is alkalmasnak tartanak az ország vezetésére.

A baloldal körében népszerűnek számít Szél Bernadett, Szabó Tímea, Vadai Ágnes és Kunhalmi Ágnes. Az Integrity Lab friss kutatása szerint a baloldali szavazók 58 százaléka egyetért azzal, hogy a baloldali-liberális pártoknak női miniszterelnök-jelöltet kellene állítaniuk a 2018-as választáson.

Megkerestük hivatalosan is a pártokat, a válaszok itt már visszafogottabbak voltak.

– Konkrét nevet nem szeretnék mondani, de szerintem több olyan hölgy politikus is van, aki miniszterelnök-jelölt lehetne – mondta a Magyar Időknek az Együtt elnöke. Szigetvári Viktor szerint pártja feladata, hogy továbbra is egyre több női politikusnak nyisson utat Szelényi Zsuzsa, Hajdu Nóra, Baranyi Krisztina és mások mellett.

– A Párbeszéd Magyarországért eddig is elkötelezett volt a nemi esélyegyenlőség mellett, ezt mutatja az is, hogy a pártot egy női és egy férfi társelnök vezeti. Így az is természetes, hogy komoly eséllyel javasolnánk vagy támogatnánk női miniszterelnök-jelöltet – mondta Tordai Bence. A párt szóvivője szerint közösségükben is több olyan női politikus van, aki meggyőződésük szerint alkalmas erre a szerepre.

Hadházy Ákos, aki baloldali helyett inkább ellenzékiként határozta meg az LMP-t, emlékeztetett, hogy alapszabályuk szerint az egyik társelnöküknek nőnek kell lennie. Az LMP társelnöke szerint az még távoli kérdés, hogy ki lesz a miniszterelnök-jelöltjük, de elvileg nincs akadálya annak, hogy hölgy legyen.

– Ha engem kérdez, akkor tudnék, de nem mondok nevet – fogalmazott.

Az MSZP elnökhelyettese szerint pártjában és a magyar köz-, illetve üzleti életben is van olyan nő, aki alkalmas lenne a miniszterelnök-jelöltségre.

Neveket azonban Gőgös Zoltán sem akart mondani. Szerinte ha ezt tenné, akkor „az sértődik meg, akinek a nevét nem mondtam”. Gőgös szerint a nők sokkal kompromisszumkészebbek, mint a férfiak, ezért a magyar közéletben nagyon kellene egy ilyen típusú váltás, amit ráadásul nem csak a baloldalon gondolnak így.

Neveket a szocialisták sajtófőnöke, Nyakó István sem akart mondani, de hangsúlyozta: mindig is nyitottak voltak arra, hogy női politikusokkal töltsék fel a pártot, amelynek női elnöke is volt már Lendvai Ildikó személyé­ben. Ugyanakkor a miniszterelnök-jelölti poszttal kapcsolatban azt mondta: ezt nem a jelentkező neme fogja eldönteni, hanem az alkalmassága.

Egy név évek óta tartja magát mint a baloldal női miniszterelnök-jelöltje: Dobrev Klára. Gyurcsány Ferenc feleségének alkalmasságával kapcsolatban rendre államigazgatási, piaci vállalatvezetői tapasztalatait, az uniós fejlesztések ügyekhez való hozzáértését, műveltségét, nyelvtudását és megnyerő stílusát emlegetik.

Az ügyben már Gyurcsány Ferenc is megszólalt, mondván, bár felesége tehetséges, a közélet iránt érdeklődő, sokat tapasztalt asszony, de nincs politikai ambíciója, és nem is lenne szerencsés a szerepvállalása. Gyurcsány állította: nincs semmilyen titkos terv.

Mindazonáltal a volt kormányfő nejének népszerűsége töretlen a hívek körében, a „Dobrev Klárát miniszterelnöknek” Facebook-csoportnak immár több mint háromezer tagja van.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »