Nő a britek idegenellenessége

Nő a britek idegenellenessége

Bocsánatot kért a brit miniszterelnök Románia államfőjétől az elmúlt napokban a szigetországban történt bevándorlóellenes incidensekért. David Cameron arról biztosította a román vendégmunkásokat, hogy tovább dolgozhatnak Nagy-Britanniában.

Sokan figyelik aggodalommal Romániában, hogy az uniós tagságról rendezett népszavazást követően Nagy-Britanniában elszaporodtak a bevándorlóellenes, ezen belül a román állampolgárokkal szembeni megnyilvánulások. A brexit önmagában is közvetlenül érinti a kelet-közép-európai országot, hiszen hivatalos adatok szerint mintegy 200 ezer román állampolgár dolgozik az Egyesült Királyságban, valós számuk azonban nagyságrendekkel magasabb. A szigetországban élő romániaiak sorsa tehát több tízezer otthon maradt családot befolyásol, arról nem is beszélve, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke eléri az évi négymilliárd eurót.

Mindezek ismeretében nem véletlen, hogy a brit kilépés témájában rendezett brüsszeli uniós csúcson a román államfő négyszemközt is tárgyalt a brit miniszterelnökkel a kialakult helyzetről. Klaus Johannis román elnök tegnap közölte, David Cameron nemcsak a saját, hanem Nagy-Britannia nevében is arról biztosította, hogy a román állampolgárok tovább maradhatnak és dolgozhatnak a szigetországban. Az államfő elmondta azt is, hogy Cameron bocsánatot kért az elmúlt napok bevándorlóellenes incidenseiért. A szigetországban élő vendégmunkások beszámolói szerint már a referendumot megelőző kampányban megerősödtek a rasszista és idegenellenes hangok. „A népszavazásig toleráns társadalomban éltünk, azóta azonban minden megváltozott. Tizenhárom éve élek itt, de soha nem éreztem, hogy titkolni kellene a származásomat” – panaszkodott az Associated Pressnek a Londontól 135 kilométerre fekvő Rugbyben élő Oana Gorcea. A 32 éves román nő szerint a kisvárosban „angol kommandók” próbálják megfélemlíteni a nem fehér és nem brit polgárokat, egy bevándorló család pedig kutyaürüléket talált a postaládájában. Gorcea szerint olyan emberek, akiket barátainak hitt, a referendum hatására kialakult hangulatban majdhogynem segítettek neki összecsomagolni, hogy minél hamarabb hagyja el az országot. A brit fővárosban 2010-ben megtelepedett, az általa létrehozott gyermekgondozó révén négy embernek munkát adó csíkszeredai Nagy Zsuzsa szemtanúja volt, amikor a buszon egy angol nő odaszólt egy lengyel anyukának és gyerekének, hogy ne mosolyogjanak, hiszen pakolniuk kell, és mehetnek haza. Az étteremben pedig egy angol pár kigúnyolta a spanyol felszolgálót, hogy úgysem fog sokáig ott dolgozni. „A nigériai származású, de már Angliában született ismerősöm mesélte, hogy a hétéves fia iskolájának vécéjében azt írták a falra, hogy a lengyelek, románok menjenek haza” – nyilatkozta a kolozsvári Krónika napilapnak a székelyföldi nő.

Hasonló incidensek történtek egyébként Hollandiában is: Eindhoven utcáin olyan feliratok jelentek meg, miszerint nem Nagy-Britanniának kellene távoznia az EU-ból, hanem Romániának. Ezt már nem hagyta szó nélkül a bukaresti külügyminisztérium, hanem hágai nagykövetségén keresztül arra kérte a holland hatóságokat, tegyenek meg mindent a hasonló esetek, valamint a román állampolgárok megfélemlítésének elkerüléséért. Egyébként a manchesteri hatóságok tegnap őrizetbe vettek három személyt, akik a napokban a villamoson mocskos bevándorlónak neveztek és távozásra szólítottak fel egy férfit, akiről utólag kiderült, hogy az amerikai hadsereg veteránja.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »